Фермери використовують новітні заводи з відділення вуглецю від кисню в Цюріху (ВІДЕО)

У Цюріху нещодавно запрацював перший у світі завод, який відділяє вуглекислий газ від кисню. Окрім того, що заводи Climeworks по суті дублюють функцію дерев для навколишнього середовища, вони будуть корисними – перш за все – для сільського господарства, пише “Агро-Центр”.

Завод виконує функцію дерев: вентилятори всмоктують повітря та фільтрують вуглекислий газ. Під час цього процесу виділяється тепло, яке по підземному трубопроводу постачається в теплиці. Потужності заводу в Швейцарії поки невеликі – 900 тонн СО2 на рік. Приблизно таку ж кількість вуглецю викидають в атмосферу 200 автомобілів. Вчені підрахували, що для переробки всього 1% викидів вуглекислого газу у світі до 2025 року, потрібно 750 тисяч установок. Вже за 30 років компанія планує розширити виробництво до 10 гігатонн СО2 щороку.

Нові можливості зможуть використовувати, перш за все, фермери. Підвищення рівня CO2 у теплицях збільшує швидкість фотосинтезу, що може покращити продуктивність врожаю до 20%. Використовуючи заводи Climeworks, теплиці можуть генерувати CO2 на місці безпосередньо з повітря. Це зменшить витрати на транспортування вуглекислого газу. Детальніше дивіться у відео:

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: