Україна стала лідером з вирощування вишень у світі (деталі)

Після втрати російського ринку Україна змогла знайти нові ринки збуту. Нині Україна займає друге місце з виробництва вишні, з виробниці черешні – десяте. Про це розповіла директор “Фруктовий проект” Олена Поперечна, пише “Агро-Центр”.

“У 2017 році спостерігається зростання світового виробництва черешні. Особливо помітний ріст ринків Північної Африки та Азії вкупі зі зростанням внутрішнього споживання. Найбільш конкурентноспроможні виробники черешні: США, Чилі, Туреччина, Греція, Аргентина, Іран, Італія, Іспанія”,

— додала вона.

Також вона розповіла, що на сьогодні Китай — один із найбільш перспективних ринків. Імпорт черешні у 2016 р. склав 200 тисяч тонн (35–40 % світового імпорту), ціна — $5–7  за кілограм. Ринок ЄС, у свою чергу, цього року характеризується різким зниженням виробництва вишні й черешні через погодні умови, від яких залежить валовий збір.

Цікавим є той факт, що виробництво більшості видів сировини в цьому році в Україні було нижчим, ніж у попередньому сезоні. Проте, втрати врожаю в країнах ЄС були навіть вищими, ніж очікувалося на початку літа. Саме це викликало величезний попит на українські ягоди та, фактично, надало багатьом українським компаніям безцінну можливість вийти на ринок ЄС. Безумовно, встановлені контакти та ділові відносини будуть використані Україною протягом наступних років та посилюватимуть конкуренцію на ринку ЄС.

За інформацією, наданою експертами, протягом перших дев’яти місяців 2017 року найбільше зростання експорту було зафіксовано по замороженій суниці садовій та вишні. Так, за цей період Україна експортувала рекордний обсяг замороженої суниці — 2,64 тис. тонн проти 595 тонн у 2016 році. Експорт замороженої вишні збільшився майже у 50 разів, тоді як протягом всього сезону в Україні відчувався дефіцит цієї сировини. У 2017 році Україна експортувала 1,5 тис. тонн вишні, а за 9 місяців минулого року обсяг експорту становив лише 30 тонн. Обсяги експорту замороженої малини в цьому році зросли майже на 40% та склали 8,1 тис. тонн проти 4,7 тис. тонн за той самий період 2016 року.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: