Нюанси спадкування земельної ділянки, що знаходиться під будинком

Запровадження у законодавстві України принципу єдності земельної ділянки та розташованого на ній об’єкта нерухомості значною мірою полегшує вирішення завдань, що пов’язані із переходом прав на такі об’єкти нерухомості, пише “Агро-Центр”.

Відповідно до статті 120 Земельного кодексу України та статті 1225 Цивільного кодексу України у разі спадкування особою права власності на житловий будинок, чи іншу будівлю або споруду, до спадкоємця переходить право власності та право користування землею на якій розташовуються такі об’єкти спадкування,а також на землю, яка необхідна для їх обслуговування.

Також варто зауважити, що згідно п.10 постанови Пленуму Верховного Суду України “Про судову практику у справах про спадкування” від 30 травня 2008 року № 7 вказано, що земельна ділянка переходить у власність або користування спадкоємців будівель, споруд при умові, що спадкодавець не складав заповіту про розпорядження такою ділянкою, що йому належала на праві власності на час складання заповіту.

Проте, навіть в тому випадку якщо спадкодавець все ж таки заповів би усю земельну ділянку іншим особам ніж тим які успадкували житловий будинок, то спадкоємці житлового будинку, іншої будівлі чи споруди всеодно мають право на частину ділянки, на якій розташовано таке майно, та на частину ділянки, яка необхідна для його обслуговування.

Враховуючи те, що прийняття будівлі в спадщину здійснюється з одночасним успадкуванням зазначених ділянок, роз’єднання доль ділянки й нерухомості, розміщеної на ній, не тільки суперечило б природі речей, а й загрожувало різноманітними труднощами.

Цікавою є думка авторів Науково-практичного коментарю до Земельного кодексу України, які вважають, що абсолютно не має значення, хто є власником земельної ділянки, тому що нею фактично володіє та користується власник нерухомості, яка розташована на цій ділянці.

За загальним правилом, у випадку набуття у власність будівлі, до набувача також переходить право власності на всю земельну ділянку, яка знаходиться під цією будівлею.

Правове об’єднання “Астрея” допоможе Вам у вирішенні земельних питань будь якої складності. Звертайтеся до наших фахівців вже сьогодні!
тел: (097) 889-34-53; (096) 520-88-70; e-mail: [email protected]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: