З квітня виробників харчів перевірятимуть без попереджень

З квітня 2018 року розпочне свою дію закон № 2042-VIII “Державний контроль, який здійснюється з метою перевірки відповідності законодавства про безпечність та якість харчових продуктів та кормів, здоров’я та благополуччя тварин”, який надасть можливість державним органам здійснювати перевірки виробників продуктів харчування без попередження, пише “Агро-Центр”.

Нині ж на перевірки бізнесу накладений мораторій. Єдина можливість перевірити підприємство з’являється, коли продукція зашкодила споживачу. Таку перевірку має погодити Мінекономіки, Мінагрополітики та центральна регуляторна служба. На практиці від скарги до фактичного візиту інспекторів на виробництво проходить 5 місяців.

“Найбільш помітна відсутність контролю в молочній галузі. Фальсифікується й вершкове масло, і молоко, і сметана. Продукти розбавляють пальмовою олією, в дитячому харчуванні знаходимо антибіотики”,

— розповів Максим Гончар, голова правління громадської організації “Всеукраїнська асоціація з питань захисту прав споживачів “Споживча довіра”.

У світі набувають популярності нові органічні добрива (врожайність +50%)

Імпортери, в тому числі європейські, масово збувають на українському ринку неліквід.

Кооператив на Одещині перероблятиме шипшину

“Українці ментально сприймають імпортне як якісне. А насправді перевірені нами польські сири на 100% виявились фальсифікатом. Вся продукція в різному відсотковому складі містила жири немолочного походження. Супровідної документації немає: ні паспорту якості, ні митної декларації, ні транспортної накладної. Все це контрабанда, — каже Гончар. — Чому продукція незаконно потрапляє на наш ринок, це вже питання до служби безпеки”.

Гончар додав, що серед української продукції фальсифікату виявили майже 50%, щороку його стає все більше.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: