Максим Безека: “Фермери створили озброєний батальйон”

Необхідність самооборони – це реальність, яка зараз є в Україні. Нещодавно вдалося побувати на аграрному форумі, який об’єднує більше 300 фермерів з усієї України – враження неоднозначні.

Бровари, неподалік від Києва, в одному з конференц-холів наплив людей – з різних куточків України з’їхалися фермери, щоб вирішити нагальну проблему рейдерства. Насправді, хто не працює в цій галузі, не завжди розуміє суть цієї проблеми. Тому, спробую коротко описати.

Уявіть, що ви маєте декілька тисяч гектарів землі. Ви набрали кредитів, закупили техніку, засіяли поля різними культурами і вже чекаєте на той час, коли можна зібрати урожай. Це дуже напружений період, коли техніка працює без зупинки – кілька днів недоопрацювали і ваші втрати рахуватимуть десятками, а то і сотнями тисяч. Працівники вже готові приступити до роботи, а тут… У полях з’являється чужа техніка, невідомі особи, часто озброєні, які просто блокують вашу роботу, або починають самі збирати урожай.

Що робити? Ви звертаєтеся до правоохоронців, а ті лише знизують плечима: “ми не втручаємося у господарчі справи”. Самі фермери часто кажуть, що рейдери не працюють без погодження “зверху” (тобто, з Києва). Навіть якщо ж починає працювати поліція, у них на з’язування обставин ідуть місяці, а збирання врожаїв триває тиждень-два. Більшість фермерів здаються і платять “відкати”, хтось бореться з рейдерами далі, як може. Додайте до цього ще й юридичну складову, коли фірма реєструється недобросовісними нотаріусами на тому ж місці, що й існуюча. На судові тяганини йдуть роки і часто підприємства, які “попалися” – віджимають.

Ну так от, фермери витрачають власні кошти та час, щоб поїхати в Бровари та вирішити – що робити. Це один з тих небагатьох випадків, коли люди в Україні дійсно об’єднуються за інтересами (для їх захисту), а не щоб відмити/вкрасти. Ну от збираються вони в одному приміщенні, слухають представників з МВС, Мін’юсту, народних депутатів. Але приїхали фермери не заради цього (в основному). Вони створюють свій батальйон, офіційно – охоронну компанію. Вона складатиметься з 120 озброєних і навчених бійців. Детальніше про батальйон читайте в матеріалі:

Фермери створюють озброєний батальйон з 120 бійцями (+схема та озброєння)

Фактично, це квазівійськове формування для захисту бізнесу в Україні. Це означає єдина – країна скочується до часів хаосу, де право і закон лише формальність. Держава вже не має монополії на застосування сили, цю монополію розмивають гібридні формування, які під різними юридичними статусами просто використовуватимуть зброю і захищатимуть свої інтереси. Держава стає просто учасником великої гри, де гравці борються за вплив зі зброєю.

Такі підрозділи за прикладом можуть вже створити і промисловці, і політики (таке вже є). Зброя є і у рейдерів, скоро буде і у фермерів. Неважко уявити, чим можуть закінчитися сутички.

Уся логіка процесу повертається до боротьби тварин у джунглях: “Або з’їси ти, або тебе з’їдять”. Це не Європа, не правова держава і напевно взагалі не держава.

Максим Безека  головний редактор “News Агро-Центр”, режисер програми “Ля Село”.

 

 

 

 

 

Редакція може не погоджуватися з думкою автора. Якщо ви бажаєте розмістити матеріал в рубрику “Блоги”, пишіть на електронну скриньку [email protected].

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: