“Діти асфальту” у селі: як молодь займається агротуризмом (ФОТО)

На годиннику 8:00, скоро сідаємо у машину та їдемо за місто, у село, відпочивати. Років 10 тому мало хто міг уявити собі уікенд за власним бажанням у селі. Хіба що, допомогти бабусі з городом або зі скотом, але ніяк не їхати веселитись у село.

15 км дороги. Ми на місці. Село Петрополь, Запорізький район, Запорізька область. Одразу відчувається сільська місцевість: красивий вид, свіже повітря, чутно тварин. Так, тварин тут дійсно багато. Авжеж, це ж «AQUAZOO» – сімейна садиба сільського туризму, на її території є контактний зоопарк. Підходимо ближче до садиби. О, ось і господар садиби, – Борис Ігнатко. Молодий хлопець, зустрічає всіх туристів. Дивовижно те, що Борис все життя жив у місті та має прекрасних батьків, які завжди могли фінансово забезпечити гідне життя. Але, місто набридло «дітям асфальту» та вони вирішили переїхати у село. Жити вони хотіли у просторому будинку із доглянутим двором та мати багато тварини. Так і сталося. Все збудували, комфорт зробили. А потім зрозуміли, що треба сільським комфортом, колоритом та гостинністю поділитися із населенням. Ну і гроші, звичайно можна на цьому заробляти.

Бізнес на селі. Тут же можна і самому жити і туристів приймати, які будуть їсти еко-їжу з городу, збирати яєчка для сніданку, власноруч доїти козу. До речі, господарі садиби регулярно влаштовують перегони серед відпочиваючих: хто швидше подоїть козу. Навіть сертифікати видають! Для особливо сміливих, є розвага спіймати порося, а також ловити рибу голими руками.

Але все ж таки, головним у цій садибі є зоопарк. Тут зоопарк не сприймається, як «колонія суворого режиму для тварин». Тут все інакше. Всі тварини помиті, вичесані, нагодовані та бігають по величезних огороджених територіях. Здалося, що вони навіть посміхаються. Ні, не здалося, мордочки в них реально усміхнені. Тварини спокійно даються погладити та обійняти їх.

Ось і дітей привезли, цілий автобус. Молоді агротуристи приїхали. Борис пішов зустрічати малечу. І одразу ж за стіл. Обід все ж таки. Всю їжу тут готує мати Бориса, разом з відпочиваючими самі і їдять. Всі продукти власні. Але! Важливе але! Власних тварин тут не їдять. Навіть курочок. Це суворий закон у «AQUAZOO». Ще один закон: можеш приносити з собою будь-яку їжу, напої на територію, але алкоголь суворо заборонено.

Діти поїли і почали бігти до інтерактивного музею сільгосптехніки. Він при вході у садибу. Прямо на вулиці, під блакитним небом та яскравим сонцем. На всі машини можна залізти, у всі кабіни пролізти, всі кнопочки поклацати. Що зазвичай і роблять діти-агротуристи у «AQUAZOO». Коротше кажучи, можна відчути себе селянином, який працює у полі.
Все ж таки, сільський бізнес – також може бути прибутковим та цікавим.

До речі, всі, хто побував у цій садибі зеленого туризму ставлять Борису питання: «Де ти побачив та навчився агротуристичному бізнесу?»

Борис ніколи не приховував те, що він мав капітал для того, аби поїздити по Європейським країнам, і не тільки. Він бачив там ті гостинні домівки у селах, ті розваги та природу. І вирішив, чим українське село гірше? Нічим. Навіть краще. І почав активну діяльність в селі.

Агротуризм – це комбінація туризму та села. Зараз це дуже модна течія. Але донедавна на Південно-Східній Україні не був популярний такий бізнес.  Про конкуренцію в агротуристичній сфері Борис відповідає так:

«Хіба ж це погано, що українські села оживають завдяки такому бізнесу».

Для того аби туристи змогли дістатися цього (раніше «глухого», занедбаного) села, Борис зробив дорогу (ґрунтову) та облагородив територію. Тепер не тільки відпочиваючі, але й мешканці села мають змогу спокійно пересуватися транспортом по селу.

По секрету кажучи, в Запорізьких колах працівників туристичної сфери та бізнесу навіть є така фраза: «Кожному б українському селу по Борису Ігнатку!»

Лідія Степаненко

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: