Гроші з села: агротуризм набирає популярності в Україні (ФОТО)

Кілька років тому запорожець Борис Ігнатко разом зі своєю сім’єю купив земельну ділянку в 15 кілометрах від міста і збирався побудувати там великий будинок. Життя внесло свої корективи: до цього підприємець ніколи не бував в селі, а зараз впевнено називає себе фермером і розвиває свої дітища – центри зеленого туризму “Аquazoo-Петрополь” і “Хутір Петерсона”.

Навесні 2015 го замість новосілля Борис Ігнатко запрошує гостей на відкриття своєї ферми – “зеленої садиби “Аquazoo-Петрополь” – в однойменному селі під Запоріжжям. Через два роки сюди регулярно приїжджають екскурсії школярів і молоді батьки з дітьми. На території ферми – великий контактний зоопарк: у дворі пасуться курочки і павичі, а у вольєрах – кози, вівці, страуси, єноти і не тільки. Гості можуть погодувати і погладити тварин, зібрати яйця в курнику, подоїти козу, а ще – зайнятися “сільським фітнесом”, наприклад, поприбирати за тваринами або прополоти грядки.

“Коли ми з сім’єю подорожували по Європі, побачили, що агросадиби користуються великим попитом. Європейці їдуть на відпочинок в передмістя, а не кудись за кордон”,

– розповідає про ідею створення садиби її власник, 26-річний підприємець Борис Ігнатко. У “Аquazoo” активно зустрічають агротуристов вже другий сезон.

Борис особисто проводить для гостей екскурсії, його мати готує відвідувачам смачні “сільські” обіди, а батько займається господарством. До кризи всі вони жили сімейним бізнесом: імпортували з Європи колекційні іграшкові автомоделі і екзотичну рибу для СПА-салонів, а ще займалися кейтерингом.


Власник садиби своїми очима бачить, яку радість людям приносить спілкування з тваринами. Наприклад, величезний захват, за його словами, гостям приносить конкурс з ловлі поросят – навіть серед дорослих, діти бігають по двору за курками і з радістю на майстер-класах навчаються “розмовному індичому”.

“Багато міських дітей, які до нас приїжджають, наприклад, жодного разу не бачили корову”,

– розповідає Ігнатко.

Біля садиби – експозиція сільськогосподарської техніки. Багато дітей той же комбайн тут бачать вперше в своєму житті: “Називають його космічним кораблем”

З 2016 року для гостей, які вимагали більш реалістичного сільського відпочинку, в сусідньому селі сім’я Ігнатко відкрила садибу “Хутір Петерсона”. Під час народних свят на ділянці біля ставка гостей зустрічають з хлібом-сіллю і закусками, знайомлять з тваринами, а потім запрошують взяти участь в майстер-класах.

Тут гості можуть уявити себе гончарем або ковалем, зайнятися нудлінгом – тобто, вручну зловити в ставку рибу, а потім – спробувати зварену з неї юшку. Масу захоплення маленькі гості отримують від катання на “агротуристичному таксі” – тут так називають звичний для села, але незнайомий для городян мотоблок. Паралельно з цим відвідувачів садиби розважають конкурсами і розіграшами. Тут регулярно проводять заходи до різних свят: кожен раз – аншлаг.
Кілька років тому у Бориса Ігнатко разом з батьками була можливість переїхати жити до своїх рідних в Німеччину.

“Я не маю ілюзій, що українці там потрібні, що ми там знайдемо собі місце. Був за кордоном не раз і бачив, як там “люблять” емігрантів”, – ділиться власник “Аquazoo” і “Хутора”. – На особистому прикладі можу сказати: села вимирають, тому що тут ніхто не хоче працювати. Дуже складно було знайти собі працівників. У місцевих є проблеми з алкоголізмом, немає відповідальності, роботою тут не дорожать. Я вважаю, що села можуть відродити тільки приїжджі люди, які дійсно хочуть і можуть щось зробити”.

Андрій Вавилов

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: