Молодь у селі: “дауншифтери” створили органічну ферму на Черкащині

В Україні все більшої популярності набуває “дауншифтінг” (в українському перекладі інколи можна зустріти слово “сковородинство”). Серед автомобілістів цей термін означає збавити передачу, зменшити темп. Все частіше молодь переїжджає в села та починає жити тим, що дала природа. Називають себе “дауншифтерами” і пара Іллі Третникова та Оксани Тимченко, пише “Агро-Центр”.

Молода пара вирішила покинути гучну столицю та переїхати в село на Черкащині. Купивши невеликий будинок на околиці села, вони почали вирощувати органічні продукти та повністю змінили свій стиль життя.

Співзасновник еко-ферми Ілля Третников за роботою

Оксана – хореограф з Харкова, Ілля – журналіст з Миколаєва. Вони обоє працювали у Києві в ресторані для сироїдів кухарями. Ідея займатися вирощенням органічних овочів виникла у них, коли пара готувала гаспаччо:

“Ок, ти сироїд, ти готуєш сире, це все добре для здоров’я, але які саме продукти ти вживаєш? Переді мною були зимові помідори – це якийсь набір пластику. І ти собі розказуєш, що це помідор, але немає ні запаху, ні смаку, добре, хоч колір помідора. Ми подумали: можна бути впевненим в якості лише власноруч вирощених продуктів”,

– розповідає Оксана.

Краєвиди біля ферми

Пара розмістила у себе на балконі розсаду з помідорів. В той час у них не було ніякого досвіду та знань. Грошей також обмаль:

“Це був цікавий період, коли у тебе є чотири гривні в один бік на метро, щоб приїхати на органічний факультет в університет і знайти агронома. Зустрічаємося зі спонсорами – півдороги йдемо, тому що немає грошей”,

– продовжує дауншифтер Оксана.

Грошей від спонсорів пара так і не отримала. Вони приїхали у село Шевченкове на Черкащині, зайшли на околицю. Там стояв невеликий закинутий будинок, поруч – озеро, неподалік ліс. З власниками домовилися, що рік доглянуть будинок, а якщо за цей час не знайдуть грошей на його купівлю – з’їдуть. Протягом року молодій парі вдалося викупити ділянку та будинок.

Волонтери на фермі дауншифтерів

Молоді господарі відмовилися від будь-яких хімікатів при вирощенні продукції:

“Чи справляємося ми на фермі самі? Воно все справляється і без нас… Природа розумніша. Хто сказав, що цій рослині треба жити, а це має померти, тому що воно тобі не потрібно? Природа все зробить сама, ми лише коригуємо”,

– зазвичай відповідають вони.

На ділянці росло багато зелені. За словами пари, руколу, салат лола і базилік вони косили косою. Поруч з будинком знаходиться невеликий яблуневий сад, потім пара заклала фруктовий сад, посадили малину та полуницю. Згодом виникла ідея виготовляти органічні сухофрукти. Вони почали продавати сушену малину, диню, абрикос, сливу, полуницю, абрикосову та малинову пастилу, сушені кабачки й помідори. Вся продукція містить вітаміни, оскільки сушиться за мінімальної температури 40 ºС. Фрукти не обробляють хімічними речовинами. Також, молоді фермери виготовляють деякі соки і чай з листя плодових дерев.

Пара дауншифтерів Оксана та Ілля

Ферма не стала закритою, пара запрошувала туди волонтерів з України та усього світу. Так, досі їм пишуть добровольці з Німеччини, Ізраїлю, Африки та Ємену. Люди дуже змінюються, потрапивши до молодих дауншифтерів:

“Ви побачите життя на природі, людей, не заморочених фінансовими й іншими питаннями, про які постійно переживають містяни. Багато людей сильно змінюється, і ми це бачимо”,

– стверджує пара.

Взимку на фермі несезон. Цей час пара присвячує подорожам. Щоправда, нещодавно молоді дауншифтери виставили ферму на продаж:

“Ми давно мріємо жити в теплій країні, вирощувати собі манго і банани. Круто їздити на зиму в іншу країну, та ще круче жити там. Ми не знаємо напевно, чи захочемо жити не в Україні. Але знаємо точна: краще зробити те, що так давно хотів, ніж жаліти про те, що так ніколи і НЕ зробив. Причина продажу – маштабування проекту і переїзд в теплу країну”,

– пише Ілля.

Майбутнім фермерам Ілля пропонує повну техпідтримку і допомогу. Тому, якщо вам набридло життя в місті і ви хочете спробувати жити на фермі – ця пропозиція для вас!

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: