“Недовіра гальмує країну”: фахівець з Нідерландів 15 років працює в Україні

Від Голландських просторів до українських буряків: ось так несподівано склалось життя Кейса Хузінхи, директора ТОВ “Кищенці”, що на Маньківщині, Черкаської області, пише “Агро-Центр”.

Після закінчення університету, працював на фермах Польщі, де вирощував картоплю та цукрові буряки, згодом потрапив до України, де у 2002 році очолив сільськогосподарське підприємство. Оцінивши потенціал родючого українського чорнозему, зміг налаштувати високопродуктивне вирощування цукрового буряку, а його методи управління вже стали еталоном успішного аграрного бізнесу.

Минуло майже 15 років як Кейс Хузінха працює в Україні, розпочавши з 300 га у 2002 році, зараз під цукровий буряк виділено майже 1600 га. До українських порядків довелось підлаштовуватись, оскільки в кожній країні вони різні, проте адаптація пройшла досить успішно, єдине з чим фермер зіткнувся і не зміг зрозуміти це недовіра людей один до одного, оскільки на його переконання, вона не лише шкодить співпраці з партнерами, а й сповільнює розвиток країни загалом.

На думку, фермера в Україні є всі фактори для успішного вирощування цукрових буряків. Великий розмір поля дозволяє використовувати широкозахватну техніку, що в свою чергу, дає можливість обробляти значні площі меншим машинно-тракторним парком. А це в свою чергу підвищує окупність техніки.

Наприклад, на 1600 га цуркових буряків ТОВ “Кищенці” використовується для копання лише один комбайн. Така схема дає можливість добряче зекономити без завдання шкоди технологічному процесу. У 2016 році вдалось зібрати 530ц/га у заліковій вазі та цукристості 18,7 %. За роки господарювання траплялись різні випадки: на окремих ділянках було отримано навіть 900 ц/га, хоча в певних сезонах урожайність була лише 280 ц/га.

Важливим фактором у роботі підприємництва є правильна організація праці. У кожного відділу є свій загальний план роботи і кожного вечора виставляється деталізований план на кожного працівника. Важливим питанням є і логістика, адже потрібно організувати вчасне підвезення насіння, добрив, запчастин тощо, оскільки простій техніки це величезні збитки.

Саме ТОВ “Кищенці” забезпечують роботою майже 60% місцевого населення і є основним наповнювачем бюджету Маньківського району. Крім цукрового буряку товариство є також членом АВМ (Асоціації виробників молока) України і володіє фермою молочних корів. На базі господарства було проведено Голландський день молока, на якому було розглянуто основні проблеми та загрози молочного бізнесу в Україні, та показано альтернативні шляхи розвитку та вирішення наявних проблем.

Європейський досвід в українському буряківництві – Кейс Хузінха – приклад успішного адміністрування та розвитку цукрового виробництва в умовах посилення кризових явищ в українському аграрному середовищі. Лише завдяки наполегливій праці можливо налагодити безперебійне виробництво цукрового буряку.

Alesia Kar

 

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: