Вигідний бізнес: сім’я покинула Київ, щоб робити сири (фото)

В Україні з’являється все більше еко-ферм, які націлені на виготовлення натуральної продукції. Органічні продукти без хімічних добавок високо цінуються. Є люди, що переїжджають з великих міст та створюють ферми. Серед них і подружжя Орловських, які ще 8 років тому почали займатися козоводством, а зараз виробляють натуральні сири, козяче молоко та йогурти.

Журналісти “Агроцентру” поспілкувалися із засновником ферми Сергієм Орловським. Ферма знаходиться в селі Покровка Кіровоградської області. До того, як її створити, подружжя успішно працювало в рекламній сфері у Києві. Щоправда, ідея поїхати в село та відкрити ферму до них прийшла окремо:

“Ми знаходилися у різних кімнатах, дивилися телевізор, якусь телепередачу. Після цього зустрілися разом і зрозуміли, що думали про одне і те ж. Так і почали працювати над відкриттям ферми. Ми хотіли зайняти нішу, у якій не товклися ліктями, почали шукати тварин по Україні”,

– розповідає Сергій.

Щоправда, хороших кіз в Україні вони не знайшли, тому купили в Білорусії 105 голів зааненських кіз. Як стверджує фермер, вони були не першими, хто завіз їх в Україну.

Довідка: Зааненська порода кіз була виведена в Швейцарії, в Зааненській долині близько 500 років тому. Вивели її, схрестивши місцеві породи кіз. В Європі порода набула поширення лише з початку 20 століття.

Землю пара фермерів отримала безкоштовно:

“Кожен громадянин України може отримати два гектари землі для сільськогосподарського призначення безкоштовно”,

– каже Сергій.

Як безкоштовно отримати землю в Україні?

Починати було важко, адже не вистачало знань, та й проконсультуватися не було в кого:

“Ніякого обладнання не було, не було в кого проконсультуватися, як з цими тваринами себе вести. Навіть зараз ветеринарів, які спеціалізуються на козах і щось розуміють в цьому – можна перерахувати на пальцях. Раніше був один рецепт їх лікування – різати”,

– розповідає фермер.

Зараз ж подружжя розводить кіз зааненської, а також інших молочних порід – нубійской, альпійскої, ламанча и кросів цих порід.

У 2014 році в лютому на фермі сталася пожежа, від якої постраждало багато тварин та приміщень. Від нещасного випадку фермери ще досі відновлюються. Зараз у них 250 кіз.

На території ферми працює сироварня. За одну зміну у ній переробляється близько 500 літрів молока. Особливістю є те, що використовується лише молоко з козячої ферми. У виробництві сирів заборонені гідрогенізація; штучні і синтетичні підсоложувачі, консерванти, ароматизатори; мінералізація і вітамінізація продукції, генетично модифіковані інгредієнти.

“У значної частини населення несприйняття лактози. Проте, це не стосується козячого молока – його можна вживати усім. Козячі сири можна порівняти з антибіотиками, вони вбивають патогенні мікроорганізми”,

– зауважує Сергій.

Як стверджує фермер, раніше вести господарство було легше, адже їм повертали 80% ПДВ. За нього фермери могли купувати необхідне обладнання. Зараз ж цю норму відмінили, натомість впровадили дотацію, але не на всі види продукції.

Виникають деякі проблеми у фермерів з працівниками. Так, дуже важко знайти працівників у селі, які готові працювати, навіть отримуючи високі зарплати:

“Вже ціле село побувало у нас на фермі – до обіду попрацюють та пропадають. Буває, зранку приходимо з дружиною – нікого немає і ми самі починаємо доїти. Платили і великі гроші – вони просто не хочуть працювати, аби було на пляшку заробити”,

– стверджує фермер.

Щоправда, ферма постійно розвивається, а усі бажаючи мають змоги купувати органічну продукцію, зроблену без додавання шкідливих у мальовничому краї Кіровоградської області.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: