Революційний будинок-теплицю створили у Нідерландах (10 фото)

Жителі у місті часто позбавлені можливості придбати по-справжньому свіжі, тільки зірвані з грядки овочі і фрукти. Та й багато з заміських жителів не завжди мають можливість виростити на своїй ділянці все, чого захочеться. Наприклад, теплолюбні види рослин. Даються взнаки обмеженість території ділянки або невідповідні кліматичні умови. Виходом може стати пристрій теплиці-термоса, пише “Агро-Центр”.

Ще далі пішли вчені з Нідерландів, які створили незвичайний будинок-теплицю. Суть ідеї полягає в тому, щоб об’єднати в одному житлі енергоефективні технології та садовий комплекс.

Тим самим дослідники хочуть перевірити ідею будівництва автономного будинку, який зможе прогодувати своїх мешканців. Для сміливого експерименту (його закінчення припадає на 2018 рік) був побудований будинок за каркасною технологією, зі скляним дахом і прозорими стінами третього поверху.

Будинок зорієнтований по сторонах світу. Кут нахилу ската прозорої покрівлі розрахований таким чином, щоб рослини отримували максимальну ступінь сонячної інсоляції. При необхідності скло можна завішувати шторами. Крім теплиці, будинок обладнали системою збору дощової води, яка використовується для зрошення і технічних потреб, геліоколекторами, а також грунтовим теплообмінником.

Випробування показали, що ідея працює, і в теплиці круглий рік вдається вирощувати різноманітні овочі і фрукти. Наприклад, кавуни, помідори, перець, буряк і кабачки.

Щоб максимально наблизити експериментальні умови до природного середовища, в будинку (за результатами конкурсного відбору) оселилася родина з чотирьох чоловік. За умовами експерименту, люди повинні жити в звичному їм ритмі. Незважаючи на теоретичну підготовку і докладний інструктаж, городянам довелося нелегко. Позначилася відсутність практичного досвіду життя “на землі”.

Так, людям довелося підлаштовувати свій робочий графік під сад. Вставати рано вранці, розподіляти обов’язки, займатися прополкою, внесенням добрив, вирішувати, хто і в який день займається поливом, доглядом за рослинами, контролем за роботою системи вентиляції і т.д.

За словами Хеллі Шолта (дружини глави сімейства) якось раз вони поїхали з дому на кілька днів влітку, а коли повернулися, то виявили, що рослини, посаджені в вертикальному саду, загинули через спеку і нестачу вологи.

Це послужило сім’ї уроком і змусило їх поставитися до експерименту не як до веселої гри, а як до серйозної роботи, що вимагає багато зусиль і знань. Справа пішла на лад. Тепер голландці повністю забезпечують себе овочами та фруктами, і навіть залишаються надлишки.

 Розробники проекту підкреслюють, що хоча будинок є експериментальним, на ньому відпрацьовується технологія, шукаються шляхи удосконалення житла, поєднаного з теплицею.

У майбутньому дослідники планують поставити виробництво таких будинків на потік, щоб кожен бажаючий зміг обзавестися своїм персональним садом.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: