Село з 4 мешканцями відновлює дідусь

У мальовничому селі Дівочина Оратівського району сьогодні офіційно проживає четверо людей, повідомляє кореспондент “Агро-Центру” з посиланням на Vlasno.info. Троє пенсіонерів, один з яких інвалід другої групи і його доглядає дружина – теж пенсіонерка, а ще перспективний та ініціативний дідусь Валерій Владиченко. Пан Валерій приїхав у село кілька років тому з міста Тетіїв Київської області і вирішив тут залишитись. Мало того – збудував тут сучасний двоповерховий будинок і має ще багато планів щодо відновлення села, яке було засновано в 1910 році, як маленький хутір. За часів колективізації тут створили колгосп та почали залучати до роботи молодь.

Першими відгукнулись молоді дівчата, їх тоді у селі було вдвічі більше, ніж представників сильної статті. А відтак, назва села пішла від слова “дівчина”.

“Колись Дівочина (наголос на першому складі – прим. авт.) було дуже мальовничим та перспективним селом,

– розповідає голова Сабарівської сільради, до якої крім села Сабарівка входить і Дівочина, Петро Шевчук.

– Надзвичайно гарне географічне розташування: серед полів, поруч сіл. Природа неймовірна. Було воно свого часу і прогресивним: люди працювали в колгоспі, діти ходили до чотирирічки, молодь до клубу, старенькі до церкви… А тепер занепадає”.

Дівочина межує з Черкаською областю: всього два кілометри. До ближнього ж села Сабарівка – чотири. Тому місцеві зазвичай до магазину ходили у сусідню область. Дорога до села від Сабарівки з твердим покриттям. Магазину в Дівочині зараз немає. Будинок культури руйнується. Один словом село в занепаді. Лише будинок підприємця Валерія Владиченко височіє як справжній замок.

“Молодий і перспективний дідусь (а 44-річний підприємець вже має троє онуків – прим.авт.) не на жарт взявся відновити село, – каже сільголова. – Звісно, почав з себе, свого помешкання. Каже, що хоче, щоб у село повернулась молодь. Планів у нього багато”.

Саме так – на фоні зникнення сіл є і позитивні приклади – це один із них. Село не повинне відмирати – лише процвітати і розвиватися.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: