В монастирі на Сумщині монахи займуться черв’яками

У селі Рясне Краснопільського району Сумської області при Ряснянському Свято-Дмитрівському чоловічому монастирі відкриють першу в області вермиферму, пише “Агро-Центр” з посиланням на Kurkul.com.

Вермиферма — це відкриті площі з буртами органічних відходів на ферментації під їжу черв’якам. Це гряди з відферментованних органічних відходів на відкритих площах із заселеними родинами черв’яків, які можуть знаходитись у відведенніх окремих місцях на відкритих площах, у приміщеннях під навісами та підвальних сховищах.

Монахи українського монастиря показали своє життя (відео)

Якщо неперероблена органічна сировина (гній) містить 10 млн корисних бактерій, то після переробки маси дощовими черв’яками, кількість бактерій виростає до 2 млрд. Відповідно, за рахунок збільшення вмісту кислот, змінюється і якість гумусу, і родючість грунту, як наслідок — у вас росте урожайність.

В Україні створили інтерактивні карти зимувальних ям (деталі)

Розведенням черв’яків зацікавився намісник монастиря архімандрит Смарагд, який окрім цього вже займається рослинництвом. Ферма розпочне роботу в березні 2018 р. і стартуватиме з 200 сімей черв’яків. Це дозволить отримувати до 5 т біогумусу за місяць.

В Україні крішнаїти створили поселення з теплицями і опікуються школою (16 фото)

Основна робота на такій фермі — це підтримка клімату. Черв’якам потрібна волога, рівень якої не повинен опускатися нижче 55% і підійматися вище 75%. Тому гряди, заселені черв’ками, потрібно проливати в залежності від зовнішньої температури приміщення 1 раз на 7-10 днів.

Вигідний бізнес: в Україні заробляють мільйони на спаржі

Крім цього, на фермі при храмі вже вирощують органічні ягоди та овочі на теплих грядках, що не вимагають трудомісткого переорювання, культивування ґрунту і вивезення бур’янів. А також у монастирі вже займаються виробництвом соків.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: