В Україні вирощують равликів для іспанців та італійців (ФОТО)

Делікатес у вигляді равликів видається вам чимось чужорідним для української кухні? Михайло Дем’ян, власник равликової ферми, яка розташована в селі Нижнє Селище, зможе вас переконати у протилежному. Тут равликів поєднують із закарпатським сиром та домашнім вином. На фермі побувала кореспондент “Агро-Центру”.

Звісно, мова йде про равликів спеціального сорту, вирощених в належних умовах, і приготовлених з любов’ю. До речі готують тут їх за трьома рецептами: “Шафрано”, “По-Бургундськи” та “По-Закарпатськи”. Секретами приготування равликів із новоствореної ферми люб’язно поділився Дмитро Бутенко, засновник компанії “Еко-равлик”.

“Слизький бізнес”: фермер заробляє на равликах (ФОТО)

На курортному центрі відкриють екзотичну ферму (ФОТО)

Пан Михайло розповідає, що його ферма за сезон здатна продукувати близько 10 тонн равликів. Аби досягти такого результату, слід зважати на забезпечення достатнього рівня вологості, за якого равлики почувають себе максимально комфортно та стають активними. Ці тваринки є нічними істотами, і в день вони потребують затінку та не люблять потрапляння на них прямого сонячного проміння. Протягом 8-10 місяців равлики досягають свого дорослого віку. Живуть та розвиваються вони під спеціальними дерев’яними щитами, над якими встановлена система поливу. Також, для того аби равлики могли себе комфортно почувати, на ділянці, де встановлені щити, росте трава, якою вони люблять ласувати. В основному харчуються вони спеціальним кормом, який фермер закуповує в української компанії.

Михайло Дем’ян поділився з нами історією про початок своєї діяльності:

“Скуштувати равликів запропонували мої друзі, які привезли напівфабрикат з-за кордону. Мені дуже сподобався цей делікатес. Згодом, у мене закралась думка розвивати власний бізнес, і припала до вподоби ідея розводити равликів та поєднати це якось з розвитком туризму на Закарпатті. Зважаючи, що клімат Хустщини дещо схожий до регіону у Франції, в якому розташовані равликові ферми, та й ніша на ринку України в цьому напрямку майже не зайнята, я вирішив спробувати. Звичайно що окрім фінансових вкладень, необхідно було багато вчитися. Все не так просто, як здається”,

– розповідає фермер.

Равликова ферма у селі Нижнє Селище працює лише перший рік, тому про “урожай” говорити ще зарано. Лише восени буде відомо, чи працює вона на повну потужність. Але вже можна спостерігати за тим, що така атракція привертає увагу туристів. Тобто, розвиток рекреаційної зони в цьому напрямку цілком реальний. Щодо ринку, на який орієнтований фермер то це в основному Італія та Іспанія, а також країни близького зарубіжжя. В Україні, зі слів пана Михайла, ще недостатньо сформована культура споживання равликів. Можливо, це зумовлено високою ціною на делікатес, 1 кг напівфабрикату коштує 950 гривень, а за невелику баночку равликової ікри потрібно буде викласти близько 2000 гривень.

Загалом равликова ферма, унікальна в своєму роді на Закарпатті, цікава як для тих, хто хоче поспостерігати за умовами в яких вирощуються равлики, так і для тих хто хоче продегустувати їх. Тож, легко можете включити її до свого списку цікавих місць, які слід відвідати. Равлики хоч істоти повільні, але припадають до серця швидко.

Софія Дацюк

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: