Ізраїльські агрономи виростили помідори, які не потребують води

На півночі Ізраїлю вирощують томати, що практично не потребують поливу. Нові сорти потребують на 90% менше води, ніж традиційні сорти томатів, пише “Агро-Центр”.

Новинку відрізняє незвичайна стійкість до посухи і високих температур. Якщо надстійкі помідори виявляться до того ж смачними, соковитими, даватимуть хороший врожай, то фермери зможуть зітхнути з полегшенням — золота жила знайдена. Поки томати, здатні обходитися дуже малою кількістю води, повідомляє euronews.com.

40 тис. кущів та 200 сортів — таке розмаїття на дослідних полях ізраїльських вчених. Для деяких сортів життя тут не комфортне: кущі поливали перші три тижні сезону, а потім вони не отримали ні краплі до кінця сезону.

“Ми знаємо: хочеш отримати соковитий плід, поливай томати регулярно та щедро. Але нас цікавить, чи можна домогтися того ж результату, обмеживши деякі сорти у воді. Як тільки з’ясуємо, хто з наших підопічних витримає такий жорсткий режим, відразу ж перейдемо до наступної стадії досліджень”,

— розповіла агроном Сата Міт Кош.

Завдання вивести стійкі до посухи томати вчені отримали в рамках Європейського дослідницького проекту. Фахівці вирішили не займатися ГМ сортами і звернутися до ресурсів природи:

“Ми вивчаємо природне біорізноманіття, виділяємо в природі потрібні нам моделі “поведінки” тих чи інших сортів, окремих особин, а потім шляхом схрещування намагаємося вивести потрібний нам сорт томатів”

— зазначив агроном Даніель Замір.

У лабораторії щорічно тестують 700 сортів. Найвдаліші відбирають на насіння. У базі наукового центру за роки роботи накопичилося 12 тисяч видів цікавого насіннєвого матеріалу. Велика увага приділяється смаковим якостям, аромату, кольору та текстурі.

Виростивши кілограми томатів, дослідники знайшли найсмачніший, солодкий і найкрасивіший. Наразі вчені приступають до вивчення його ДНК, щоб потім схрестити вдалі види з іншими.

Також, вчені працюють над сортами, які зможуть природним чином протистояти шкідникам та хворобам.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: