Життя після війни: атовець на Львівщині зайнявся полуницею (фото)

Днями відбулась зустріч голови Львівської облдержадміністрації Олега Синютки з ветеранами АТО з сільської місцевості області, де йшлося про їх підтримку з боку держави в започаткуванні власної справи. Зокрема, один з колишніх оборонців України від російського агресора Микола Стецьків розповів про особистий досвід відкриття та провадження свого агробізнесу.

Микола Олексійович Стецьків – учасник АТО. Батько п’яти дітей. Нині займається культивуванням полуниці на відкритому ґрунті площею 0,8 га. Зазначимо, що 8 ділянок по 0,1 га він взяв у оренду в інших побратимів – учасників АТО. Також заарендував 150 м кв. тепличних площ в селі Раковець Пустомитівського району. Відтак зареєстрував ФГ “Файна Бері”. Згодом отримав пільговий кредит на суму 100 тис. грн. посередництвом Комплексної програми підтримки та розвитку агропромислового виробництва Львівщини на 2016-2020 роки. На сьогодні він має структуроване фермерське господарство по вирощуванню полуниць, точніше суниці садової. Зупинився на цьому сорті тому, що він невибагливий до погодних умов, стійкий до хвороб, транспортабельний і до того ж довго зберігається.

“Ля Село”: на Львівщині 25-річна дівчина зайнялася фермерством (ВІДЕО)

“До того, як зайнятись цивілізованим фермерством, хоч якоїсь аграрної освіти я не мав, адже за довоєнним фахом є правником, – розповідає Микола. – Отож кошти, які отримав від центру зайнятості та від департаменту агропромислового розвитку Львівської ОДА в якості фіндопомоги на початках почав освоювати неправильно. Та й власні підприємницькі амбіції зашкалювали. У мене було жодних знайомих в аграрній сфері, і всі родичі та друзі відмовляли мене від цього. Єдиною людиною, хто, не вагаючись, мене підтримала була рідна дружина”

Але згодом справа у фермера-неофіта налагодилась, особливо після закінчення бізнес-курсів, призначених для демобілізованих військовослужбовців. І тепер він виходить вже на тонні врожаї. Сьогодні у планах – вирощування суниці для алергіків.

Мається на увазі білий сорт цієї цілющої ягоди, який не містить червоного білка. Окрім того мріє Микола й про відкриття напрямку агротуризму. Суть ідеї полягає в тому, аби мінімізувати дотик до врожаю посередницько-перекупницьких рук, коли  самі споживачі приїздитимуть на спеціальну для того відведену демонстраційну ділянку по свіжі ягоди та збиратимуть їх власноруч.

Ігор Галущак

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: