Вигідний бізнес: в Україні вирощують тютюн (фото)

Нині ціни на цигарки постійно підвищуються, саме час подумати, як із цього скористати. А справа – вигідна. У цьому на власному досвіді переконався Валерій Покотило, який вирощує цю культуру вже п’ятий рік, пише “Агро-Центр”.

Невеличкі рослинки з ящиків для розсади подружжя висаджує у відкритий грунт. При цьому ділянку, відведену під тютюн, потрібно з осені гарно підживити оргдобривами. Бажано, аби попередниками цієї культури була озима пшениця або озимий ячмінь. І висаджувати розсаду низькорослих сортів на відстані 55-60, а високорослих – 90-100 сантиметрів одна від одної.

“Висаджувати рослинки слід тоді, коли грунт добре прогріється, а розсада матиме по два справжніх листочки, – каже пані Ольга, господиня. – Слід враховувати, що тютюн росте дуже повільно і тому висівати насіння потрібно за три місяці до пересаджування у відкритий грунт. Наповнюю ящики компостом, перемішаним із грунтом для розсади, який купуємо в спеціалізованих крамницях, і висіваю насінинки. А вже через два тижні з’являються малесенькі й дуже ніжні сходи. В міру того, як вони підростають, я підсипаю у ящики грунтосуміш. Поливати сходи також потрібно обережно й в міру, бо надмір чи нестача вологи можуть призвести до їх загибелі. Після пересадки рослин у відкритий грунт догляд за ними нескладний. Потрібно систематично розпушувати грунт, аби забезпечити доступ свіжого повітря до кореневої системи. Стежити, аби на ділянці не було бур’янів і за потреби поливати”

“Тютюн потребує підживлень, – долучається до розмови пан Валерій. – Адже фосфорні добрива активізують ріст рослин, покращують колір листя та їх якість. Завдяки сульфату калію листя буде еластичним і м’яким. А ось хлористі калійні добрива застосовувати не раджу, бо вони вкрай негативно впливають на горючість тютюну. Також потрібно систематично видаляти пасинки й квітконоси – завдяки цій процедурі листочки будуть великими, а аромат більш насиченим. У міру дозрівання листочків, ми відламуємо їх, починаючи з нижніх, нанизуємо на шпагат й підвішуємо під навісом. Коли листочки стануть зовсім сухими, то це вірна ознака, що тютюн готовий до використання. Свої властивості гарно висушені листочки зберігають два — три роки, якщо помістити їх у сухе місце”.

З одного гектара торік господар зібрав 20 центнерів тютюну. Частину – за ціною 55 гривень за кілограм, здав підприємствам, які займаються виробництвом тютюнових виробів, і на цьому заробив 100 тисяч чистого прибутку. Фермер запевнив – це значно вигідніше традиційних культур.

За матеріалами expres.ua

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: