Голуби контрабандою з Молдови: вражаюча історія фермера (фото)

Свою першу голубку на розвід Анатолій Поблоцький із Вінниччини привіз із Сорок Республіки Молдова під пахвою, аби прикордонники не вгледіли його “багаж”, пише “Агро-Центр”.

“У мене зараз їх небагато, бо два роки тому з вольєра вкрали усіх птахів. Тільки один голуб потім прилетів. Хоч це мене трохи заспокоїло, бо раз він живий, значить, крадії взяли їх, щоб розводити. Я ж переживав, що птахи на бульйон пішли. Ну а сам усе заново починав”,

– каже голубівник.

Нині чоловік має “чешок”. Це чехословацькі спортивні голуби. “Миколаївську” – чубата чорнобока. А решта всі “бабочки”, тобто російські поштові голуби.

“Коли випускаєш їх, то піднімаються високо, і можуть від години до чотирьох в одній точці бути. Вони злітають аж за хмари, десь на півтори тисячі метрів, їх уже зовсім не видно. А потім сідають на те ж місце, звідки вилетіли”,

– розповідає чоловік.

Біда голубів – це шуліки. Раніше їх було один чи два, та й усе – а зараз ними аж кишить. Стріляти ж у прикордонні не можна, та й у Червоній книзі вони. Добре зробили київські голубники, бачив по телевізору. Вони поставили клітку з голубами, а поряд – пастки для хижаків. Шуліка бачить здобич, крутиться довкола, а тоді раз – і попав. За це тільки попередження виписали, ніякого штрафу.

Пан Анатолій розповідає, що породисті голуби зараз коштують біля 400 гривень. Миколаївські впали в ціні: ніхто їх не хоче, бо їх яструби б’ють. “Павліни” декоративні як почнуть у небі крутитись, то шуліки їх одразу збивають, а коштують вони 350 доларів пара.

Годує голубів чоловік кукурудзою та ячменем. Травичку – лопух, спориш, подорожник  широколистий теж полюбляють скубати. Ще треба давати їм просо, соняшник, горох. Вітаміни, як для курчат. Окрім того, треба додавати у їх раціон річковий пісок сірий та червону глину. Її по ярах збираю. Бо якщо звичайну, жовту глину їм поставиш, вони її “не бачать” – лиш червону подавай. Можна ще трохи дрібної солі у пісок чи воду додавати. Крупної не треба, бо потруяться.
Знається з голубами Анатолій Поблоцький з 13 років. Дід його теж тримав голубів та декоративних чайок.

Аби прогодувати своїх улюбленців чоловік разом із птахами трішки підзаробляє на весіллях. Чатує молодят біля РАЦСу та пропонує фото із птахами до весільного альбому. За день може встигнути на п’ять весіль.

Світлана Созанська

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: