Ферма стала “лабораторією” з передбачень землетрусів (ФОТО)

Невеличка ферма у серці Італії, яка серйозно постраждала внаслідок землетрусів, стала лабораторією для дослідження здатності тварин передбачати підземні поштовхи. Вчені вивчали їх поведінку ще з осені і скоро оприлюднять результати, пише “Агро-Центр”.
Серія землетрусів в Італії розпочалася ще в серпні минулого року. За півроку відбулися тисячі підземних поштовхів, які коштували країні 23 мільярди євро, з’явилися тисячі бездомних, а близько трьохсот людей загинули.

Після катастрофічного землетрусу у жовтні, вчені відправилися на ферму Ангелі, у якій займаються виготовленням овечого та коров’ячого сиру. Коли дослідники зайшли до фірмового магазину, він був повністю зруйнований, а полиці з сиром знаходилися на землі.

Ферма Ангелі в Італії

Німецький дослідник Мартін Вікельський – біолог, директор Інституту Макса Планка з орнітології – на фермі розмістив датчики на кролях, вівцях, коровах, індиках, курях та собаках. Це невеликі пристрої, які вимірюють кожен рух тварин, їх напрямок, швидкість, температуру, вологість, прискорення та місцерозташування. Працює датчик завдяки невеликій сонячній панелі. Успішні результати дослідження дозволять за декілька годин передбачати землетрус. Це дасть час евакуювати людей з небезпечної території.

Дослідник Мартін Вікельський

Власники ферми, на якій проводять дослідження, самі пережили нелегкі часи. Після осіннього землетрусу багатодітна сім’я провела зиму в кемперах і тісних контейнерах з саморобними ванними кімнатами та міні-кухнею. Жертв землетрусу розміщували у готелях на узбережжі Адріатичного моря, проте сім’я залишилася – потрібно доглядати за тваринами. Лише у травні вони почали жити у будинку. Власники ферми мають надію, що результати дослідження дозволять запобігти катастрофічним наслідкам у майбутньому.

Нещодавно датчики були зняті з тварин і вчені приступили до аналізу. Раніше Мартін Вікельський з 2012 по 2014 роки досліджував поведінку козлів та овець на підніжжі Етни на Сицилії:

“Тварини протягом двох років передбачали основні вулканічні виверження за кілька годин до їх початку. Вночі вони прокидалися та поводили себе нервово, удень – ховалися у місця з розвиненою рослинністю, які захищали тварин від потоків лави”,

– запевняє Мартін Вікельський.

З жовтня, коли дослідники поставили датчики, сталася велика кількість землетрусів, що дало необхідні дані для дослідження.

Згідно з попередніми результатами, тварини дійсно змінювали свою поведінку за кілька годин до землетрусу, проте більше інформації стане відомо згодом.

New York Times

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: