Прибуткова справа: в Україні вигідно вирощувати жаб

В Україні жаб’ячі лапки – непопулярний продукт, але ще в 70-ті роки минулого століття тут був досить розвинений земноводний промисел. У промислових масштабах жабу вирощували в Одеській області, також цих земноводних поставляли з Харківської, Дніпропетровської та Закарпатської областей. Основною країною збуту тоді була Франція – туди відправлялося близько 80 тонн продукції. З розпадом Радянського Союзу експорт припинився. Зараз аграрії намагаються налагодити закордонні поставки, пише “Агро-Центр”.

Обсяги експорту. Обсяги ринку і тим більше експорту підрахувати складно – в Україні процвітає нелегальне полювання на жаб. Обсяги поставок за кордон можуть досягати 100 тонн на рік. Сертифікат для поставок жаб’ячих лапок до ЄС мають п’ять українських компаній.

Кому продають? В Україні – місцевим кафе і ресторанам. В ЄС основний покупець – Франція.

Скільки можна заробити? Вартість кілограма жаб’ячих лапок на внутрішньому ринку України становить 200–650 грн. В Євросоюзі українські фермери можуть продавати свій товар по 10–15 євро. За кордоном цінується невелика жаба – вагою близько 125 грам. Це високорентабельний бізнес. Собівартість кінцевого продукту – 2 євро за кілограм.

Який обсяг інвестицій? Щоб організувати ферму на гектарі заболоченої території, знадобиться близько $5000–10 000. Ще близько $2000 на рік потрібно на її утримання. Така ферма може давати близько 300 000 жаб на рік (це приблизно 7 тонн жаб’ячих лапок). Окупається такий бізнес на третій рік.

Які перспективи? У середньому щороку в ЄС з’їдається близько 10 000 тонн цього продукту. Найбільші споживачі – Франція, Швейцарія та Бельгія. В українських фермерів хороші перспективи на європейському ринку – на їхню користь говорить логістична перевага. Поки ж до 90% жаб’ячих лапок на європейські ринки постачають з Індонезії.

За матеріалами mind.ua

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: