Сало в Україні – дефіцит

Імпорт сала в Україну становив 40–50 тисяч тонн за підсумками 2017 року, і цей продукт і надалі залишиться в дефіциті, пише “Агро-Центр”.

“Основними імпортованими категоріями серед продукції свинарства у 2017 році були сало й субпродукти. Україна давно дефіцитна на сало й імпортозалежна в цьому сегменті. Це не тенденція лише минулого року. Ми завжди імпортуємо значну кількість сала. Точно поки складно сказати, але цифра приблизно на рівні 2016 року — 40–50 тис. тонн”

— сказав керівник асоціації “Свинарі України” Артур Лоза.

З його слів, кризову ситуацію в галузі посилює АЧС і скорочення поголів’я, зокрема в присадибних господарствах.

“Тому, ми спостерігали незвичайну ситуацію, коли вартість сала іноді зрівнювалася з вартістю м’яса на споживчих ринках у певні періоди. Ця тенденція збережеться — сало в дефіциті”, — вважає Лоза.

Він розповів, що в Україну із субпродуктів в основному імпортується сировина 1 категорії — печінка, легені та інше, що використовується у виробництві харчових продуктів.

“Через зростання цін і рух попиту в більш низький ціновий сегмент, у виробництві використовується значно більше дешевої сировини, щоб знизити вартість продукту”, — пояснив експерт.

Він зазначив, що все імпортоване сало повністю йде на переробку, на виробництво ковбасних виробів, а на продуктових ринках в основному представлена продукція для кінцевого споживання, що надходить із сегмента присадибних господарств.

Загальний імпорт свинини (м’ясо, сало, жир, субпродукти) оцінюється в 95 тисяч тонн, за попередніми даними, при цьому в 2016 році показник становив 78 тисяч тонн.

Експорт цієї ж продукції збільшився порівняно з 2016 роком з 9 тис. тонн до біля 15–16 тис. тонн. Водночас, в 2015 році експорт становив 50–55 тис. тонн, і спрямовувався цей обсяг переважно в Росію.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: