Страус обікрав фермера: розповідь про екзотичну ферму (ФОТО)

Клімат Вінниччини підходить для життя страусів. Прикладом цьому є невелике господарство Івана Олійника, де себе цілком комфортно почувають ці екзотичні для України птахи, пише “Агро-Центр”.

У порівнянні із іншою птицею на подвір’ї чоловіка – вони справжні велетні, бо курка чи гуска на їх фоні виглядає зовсім карликовою. Трьох своїх велетнів-улюбленців чоловік придбав більше півтора роки тому в одному із господарств у Чернігівській області. До 4-ьох місяців птахів потрібно було годувати спеціальним кормом – повним комплексом вітамінів та мінералів. Окрім того, у раціоні важливими були люцерна і кульбаба. При такому харчування страуси за добу підростали на один сантиметр.

Аби прикупити собі птахів чоловік навіть рік «провисів» у черзі. Перевозив їх й село у довгих, високих і вузеньких ящиках.

“Я не знав, які вони за розміром, і взяв із собою бананові ящики. А вони, виявляється, не такі вже й маленькі були – як доросла курка лише на довгих ногах, – згадує процес транспортування власник. Важливо також було правильно їх брати до рук, бо як курку, за ребра, їх не візьмеш – дуже хрупкі і можуть зламатися. Страуса піднімають за кіль і хвіст”

Місячні птахи тоді обійшлись чоловіку по 2 800 грн. Дорослі ж вартують від 15 до 20 тисяч гривень за особу.  В неволі птахи живуть до 50 років. Можуть досягти до 2,5 м. Аби прогодувати птахів чоловік дає їм 5-ти літрове відро зерна в день. Що цікаво, страуси не мають зубів і аби перетравлювати їжу, вони клюють каміння, які осідають у їх шлунку і допомагають у освоєнні їжі.

Страуси стійкі до хвороб, не бояться морозів та можуть навіть купатись в снігу. Нормальна температура тіла страуса – 41 градус, ніякі бактерії при такій “спеці” не виживають.

Фермеру дуже подобається споглядати за птахами, бо вони дуже цікаві та спокійні, можуть навіть бешкетувати:

“Так, одного разу один із птахів витягнув і проковтнув зв’язку ключів, можуть кашкета із голови зняти”

І, до речі, міф про те, що вони засовують голову в пісок, коли лякаються – таки міф. Страуси, коли бояться, присідають і витягують шию по землі або тікають.
Страуси добре здружились із свійською птицею господаря, бо виросли поруч із гусями, курми та качками. Ніякого спеціально вольєра для страусів Олійник не будував. Вони мешкають у нього просто на подвір’ї.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: