Зайців-русаків розводять на Полтавщині (ВІДЕО)

Приміське лісництво Лубенського лісгоспу єдине в Україні, що займається відновленням популяції зайця-русака, пише “Агро-Центр”.

Експериментальне розведення проводять з 2014 року. Мисливствознавець Володимир Плема каже, що у відсотках сказати важко, наскільки збільшилася популяція зайців, але їхніх слідів значно побільшало:

“Ми намагаємось підняти щільність зайця-русака в мисливських угіддях, за допомогою вирощування їх у вольєрах, а потім молодняк випускаємо у мисливські угіддя”,

– розповідає Володимир.

Через широкозахватну польову техніку, спалювання полів та браконьєрів, кількість зайців значно зменшилась. Та найчастіше тварин вбиває хімія, якою обробляють поля, розповідають спеціалісти:

“Маточне поголів’я зайця-русака, яке харчується цими рослинами, втрачає можливість народжувати здорове покоління, здоровий молодняк. А деякі взагалі втрачають саме цю можливість народжувати”

Все чим годують підопічних, лісники вирощують самі. Крім зайців розводять диких качок та європейських кроликів, яких закуповують у Херсонській області. До природних умов вони адаптуються не гірше інших. Але навіть у вольєрах пухнастикам загрожують ласки та інші тварини.

Та навіть самостійний лісовий звір у морози потребує підгодівлі. Тож на мисливських угіддях облаштовують годівнички з соляними стовпами, зерном та засушеними віниками.

Навколо годівничок можна побачити сліди звірів. Кабани, наприклад, облюбували поля з незібраною кукурудзою. Лісники спеціально саджають її і залишають на зиму для тварин, розповідає директор лісгоспу Володимир Тихович.

Детальніше дивіться у сюжеті телеканалу “Лтава”:

 

У Червоноберіжжі для відновлення фауни у вольєрах виводять диких кабанів. Навесні у віці 4-6 місяців їх відпускають на волю, коли вже є чим поживитися. Проте самі звірі до лісу адаптуються кілька місяців, тому теж часто навідуються до годівничок.

А от із деякими хижаками лісникам доводиться боротися. Через загрозу сказу на мисливських угіддях має бути не більше 14 лисиць. За рік відстрілюють близько 25-ти. У перспективах Лубенського лісгоспу почати розводити диких фазанів та ланей.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: