Вигідний бізнес: фермери можуть заробляти пів мільйона гривень вирощуючи курей

В одному з ефірів радіо AgroFM, Петро Багачевич, експерт з фінансування аграрного сектору, розповів чому органічне птахівництво в Україні є перспективним та прибутковим напрямком, пише “Агро-Центр”.

В Україні все популярнішими стають сімейні ферми. Для них органічне птахівництво може стати чи не найвигіднішим напрямком. Вирощування птахів є маржинальним, а домашня курятина завжди цінуватиметься більше аніж куртина вирощена в промислових масштабах.

Фермери зі східних областей скаржаться на бездіяльність влади

Для прикладу Петро Багачевич навів розрахунки для невеличкої сімейної ферми., На 100 га землі стабільно можна вирощувати 350 органічних курей щомісяця. В свою чергу це 4200 птахів на рік. Прибуток від продажу, в середньому, може скласти пів мільйона гривень. Так, за рік можна отримати чистого прибутку 85-100 тис. грн.

“Це та сума, яка лишиться у ферми на розвиток. Уже після вирахувань на оплату праці (до 100 тис. грн), ремонт обладнання, корми тощо”,

— пояснив Петро Багачевич.

Варто розуміти, що органічне виробництво потребує чималих затрат. Особливо на етапі запуску, коли треба підготувати ґрунт для вирощування кормової бази, отримати органічні сертифікати тощо. Проте, ці витрати компенсуються тим, що і вартість такої продукція дещо вища.

“Органічний продукт – не масовий. Попит на нього зростає, тому проблем з реалізацією немає”,

— відзначив експерт IFC.

Дорогу молодим: хлопець переїхав в Італію та почав займатися фермерством (фото)

Як варіант розвитку Петро навів, можливість офіційно зареєстрованим фермерам брати у банку кредит на розвиток. За отримані кошти підприємство може збільшити стадо, влаштувати найманих працівників, удосконалити виробництво та знаходити нові канали продажу. Це в свою чергу, сприятиме збільшено прибутків

Так, експерти вважають, що вирощування органічної птиці швидше і рентабельніше, ніж, наприклад, виготовлення органічного молока.

Kateryna Kovalchuk

Журналіст ресурсу news.agro-center. Актуальні та не банальні новини про сільське господарство та фермерство :)

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: