В Іспанії створили вакцину проти АЧС з ефективністю 92%

Нещодавно в Frontiers in Veterinary Science іспанські вчені опублікували першу доповідь про перспективну щеплення проти вірусу африканської чуми свиней. На їхню думку, розробка дозволить імунізувати диких кабанів і таким чином зупинити поширення хвороби, пише “Агро-Центр”.

Вакцинація тварин відбудеться перорально – через їжу. Досліди з євразійськими кабанами показали, що пероральна імунізація забезпечує 92% захист від високопатогенного штаму АЧС.

Небезпечне захворювання, яке легко переходить від диких до домашніх тварин, вже поширилося в 55 країнах на трьох континентах, включаючи Китай, де проживає майже половина всього світового поголів’я свиней. Раніше жоден із заходів боротьби з захворюванням не був достатньо ефективним.

Вигідний бізнес: як в Україні заробити на розведенні гусей?

Молоде подружжя Курницьких на Тернопільщині перетворили садибу на птахоферму (фото, відео)

“Важливість вакцинації диких кабанів стала очевидна в 2000-х роках, коли класична чума свиней торкнулася багатьох європейських країн і оральна вакцина використовувалася для зниження захворюваності диких популяцій в Німеччині”,

— зазначає одна з розробників вакцини, дослідник Іспанського центру медичного нагляду Visavet доктор Хосе Анхель Барасона.

Розробити вакцину проти захворювання дозволив цінний трофей – кабан зі слабо вірулентним штамом АЧС, знайдений в 2017 році в Латвії. Його зразки і взяли за основу іспанські вчені, які створили живу вакцину.

У Великій Британії запустили “Тіндер” для свійських тварин

В Австрії обрали нову “міс” серед корів

 “Коли ми в лабораторії прищепили диких кабанів цим живим штамом, вони не продемонстрували жодних симптомів АЧС, але виробляли антитіла проти вірусу, що в кінцевому підсумку дало їм захист від більш небезпечної форми. Крім того, з’ясувалося, що при контакті з вакцинованими тваринами інші кабани також можуть виробляти імунітет проти захворювання. Таким чином, вакцина дозволить досягти значного прогресу в боротьбі з АЧС в дикій природі”.

— пояснила доктор Барасона.

В Україні виявили 500 підробок молочної продукції

Американський фермер розводить міні-корів (фото)

Kateryna Kovalchuk

Журналіст ресурсу news.agro-center. Актуальні та не банальні новини про сільське господарство та фермерство :)

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: