Експерт розповів, які ягоди найвигідніше вирощувати в Україні
Тетяна Гетьман — експерт плодоовочевого ринку, розповіла як зробити ягідний бізнес в Україні успішним. За її словами для цього потрібно побудувати правильну бізнес-модель та знайти якомога більше каналів збуту, пише “Агро-Центр”, з посиланням на Gazeta.ua.
Сьогодні в Україні все більше фермерів вирощують ожину, малину, смородину, полуницю, вишню, лохину на продаж.
“Вирощування ягід — сезонний бізнес. Найбільше їх купують в червні-серпні. Полуниці та черешні на продаж найбільше вирощують в червні, вишні — в липні. Малина найбільший прибуток фермерам приносить в липні-серпні”,
— пояснює Тетяна.
За її словами, вирощувати ягоди взимку дорого і нерентабельно. Їх дешевше можна завезти з-за кордону.
“Сьогодні лохина – одна з найдорожчих ягід в Україні. Крім того, лідер по зростанню кількості плантацій. Водночас ціни на неї знижуються швидше, ніж на інші ягоди. Це пов’язано з великою конкуренцією виробників. Через це з’явилося багато неякісної й некаліброваної лохини. Деякі господарства вже розчарувалися в такому бізнесі. У цьому сезоні значно подорожчали малина, вишня і черешня. Ціна зросла через погоду. Крім того, в минулому сезоні деякі господарства викорчували малину через низьку ціну на неї “,
— розповіла експерт.
Вона додає, що в Україні немає даних, скільки і яких ягід вирощують. Тому що багато продукції виробляють в приватному секторі.
Повідомити про помилку
Текст, який буде надіслано нашим редакторам: