Тропічні риби заселилися в Японському морі через викиди з АЕС

Тропічні види скоро зможуть колонізувати великі райони узбережжя, що різко змінить прибережні екосистеми.

Детальніше про це розповідає Агроцентр

Деталі: З 2004 року Рейджена Масуда з Кіотського університету і його колеги щозими проводять підводні зйомки на трьох прибережних ділянках біля Кіото. Один з цих майданчиків нагрівається водою, використовуваної для охолодження АЕС Такахама, підтримуючи температуру води взимку близько 13,6 °C.

Там дайвери побачили як більше риби в цілому, так і більшу різноманітність видів, включаючи тропічні види, такі як Pomacentrus coelestis і Stethojulis interrupta. Тропічні безхребетні включали довгохвостого морського їжака. 

Морських їжаків розплодилося дуже багато, оскільки навколо не було хижаків“, – каже Масуда. 

Ці тропічні види не були помічені на двох інших ділянках, хоча зимові температури були лише незначно нижче, на 12,3 та 11,7 °C.

Масуда вважає, що результати показують, що зимові температури води в регіоні трохи нижче критичного рівня, необхідного тропічним видам для виживання. У зв’язку з глобальним потеплінням температура води навколо помірних районів Японії швидко зростає, а це значить, що тропічні види скоро зможуть колонізувати великі райони узбережжя, що різко змінить прибережні екосистеми.

Власники магазинів для дайверів можуть бути раді такій зміні. Рибалки – ні. Риби в помірних водах мають кращу комерційну цінність, оскільки вони набагато смачніше“, – каже Масуда. 

Результати показують, що глобальне потепління різко змінить морські екосистеми навколо помірних районів Японії протягом наступних кількох десятиліть.

Джерело: сайт Уніан

Читайте також: Уперше за багато років: в Кропивницькому на Інгулі оселилися лебеді (відео)

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: