“Закінчиться солодке життя?”: світ може лишитися шоколаду через глобальне потепління

Вчені попереджають про загрозу зникнення шоколаду з планети через глобальне потепління.

Детальніше про це розповідає Агроцентр.

Деталі: Світове виробництво шоколаду не встигає забезпечувати зростаючий попит споживачів. За прогнозами експертів, у 2030 році світова промисловість зіткнеться з серйозним дефіцитом сировини, а до 2050 року насіння какао можуть і зовсім зникнути.

Як говориться в дослідженні американського порталу Business Insider, близько 70% всіх какао-бобів поставляється із Західної Африки, зокрема, з Гани і Кот-д’Івуару. Через глобальне потепління в цих країнах встановлюється все більш посушливий клімат, який заважає зростанню какао-дерев. Часті повені та урагани, хвороби рослин також шкодять плантаціям какао.

За даними Міжнародної організації з какао (ICCO), від 30% до 40% світового врожаю какао-бобів пропадає через хвороби та шкідників. У Латинській Америці, згідно зі звітом ICCO, багато ферм були змушені припинити діяльність через епідемію грибкового захворювання, що вразило плантації какао-дерев.

Для розв’язання цих проблем генетики пропонують вивести трансгенні сорти какао, стійкі до посухи, інфекцій і комах. На думку фахівців, ГМ-культури можуть підвищити врожайність, збільшити прибуток фермерів і навіть скоротити використання пестицидів. Однак питання про нешкідливість ГМО як і раніше залишається відкритим, тому вчені не поспішають створювати генетично модифіковані сорти какао.

Джерело: сайт Agro-smart

Читайте також: В Україні дорожчають овочі: деталі

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: