У НААН назвали головну причину втрати цьогорічного врожаю кукурудзи
Враховуючи несприятливі гідротермічні умови стан кукурудзи на більшості територій центрального, південного, частково східного регіонів країни оцінюється як близький до критичного, а місцями – як критичний. За підрахунками спеціалістів втрата врожаю цієї культури в цьому році може сягати 30%.
Детальніше про це розповідає Агроцентр.
За даними ДУ Інститут зернових культур НААН запаси продуктивної вологи у метровому шарі ґрунту під кукурудзою на початок другої декади серпня були недостатні і становили 24-42 мм, а на півдні Дніпропетровської області – лише 15-16 мм, передає пресслужба НААН.
Коментар: “Така кількість вологи в ґрунті зумовлює стан водного голодування і певних проблем з повноцінним наливом зерна, частково у рослин оптимальних та, особливо, пізніх строків сівби, а також у загущених і забур’янених посівах кукурудзи“, – зазначають науковці.
Зауважується, що цьогорічні агрометеорологічні умови для формування врожаю та закінчення вегетації кукурудзи через аномально тривалу суху, спекотну, з суховійними явищами та низькими вологозапасами ґрунту погоду є несприятливими. Засуха досягла критеріїв стихійного агрометеорологічного явища.
Коментар: “Основною причиною зниження врожайності кукурудзи є недостатні вологозапаси в ґрунті навесні (від 108 до 142 мм у метровому (0–100 см) шарі ґрунту), аномально високі температури в період генеративного розвитку культури та відсутність ефективних опадів, починаючи з ІІІ декади липня. Також причиною зниження врожайності кукурудзи є пізній строк сівби, необґрунтоване загущення посівів відносно зональних рекомендацій та незадовільний фітосанітарний стан“, – йдеться у повідомленні.
Джерело: пресслужба НААН
Читайте також: “Унікальний екопроєкт”: у Німеччині відкрили найбільший в Європі водневий автопарк
Повідомити про помилку
Текст, який буде надіслано нашим редакторам: