“Стійка до хвороб”: в Україні вивели новий сорт високопродуктивної сої
Сім українських селекціонерів на Харківщині вивели новий високопродуктивний сорт сої “Ідеал”.
Детальніше про це розповідає Агроцентр.
Зазначається, що сорт отримали шляхом гібридизації рослин двох інших сортів — “Діана” і “Фаетон”. На це пішло майже десять років.
Ультрашвидкостиглий і також досить стійкий до шкідників “Ідеал”, стверджують селекціонери, легко дасть врожайність 5 т/га.
Коментар: “Новий сорт нашої селекції вже відправили на сортовипробування у різних кліматичних зонах. Якщо вони також виявляться успішними, за два-три роки “Ідеал” можна запускати у масове сільське господарське виробництво“, — розповіла старший науковий співробітник Інституту зрошуваного землеробства, кандидат сільськогосподарських наук Віра Боровик.
Фахівці також відзначають, що під час роботи над “Ідеалом” тутешні селекціонери паралельно відпрацювали ще й технологію істотного підвищення врожайності сої, незалежно від її сорту. Вони взялися розв’язувати проблему так званого абортування плодів цієї культури, коли під час тривалої спеки боби випадають зі стручків ще до остаточного дозрівання.
Коментар: “Це явище є наслідком «випаровування» фітогормонів під дією високої температури повітря, й нерідко спричиняє колосальні втрати врожаю, які доходять до 27%“, — розповідає пані Боровик.
Але вчені використали “хитрий” на листі та пагонах культурних рослин утворюється мікроскопічна плівка, яка перешкоджає зниженню рівня фітогормонів. І у такий спосіб скорочує втрати на 12-22%, визначили після використання перспективної технології (її нарекли “Зелена фортеця”) на дослідній плантації інституту,
Ці випробування також вступають у завершальну фазу. Поза сумнівом, аграрії їх належно оцінять: адже соя є “валютною” культурою. Тож суттєве зменшення втрат урожаю дає змогу отримати дуже вагомі додаткові прибутки — задля них вкладатися у новий препарат не шкода.
Джерело: сайт ШоТам
Читайте також: Центр розвитку села запускає мережу демонстраційних ферм
Повідомити про помилку
Текст, який буде надіслано нашим редакторам: