Через спеку в Європі втричі зросли втрати врожаю
За останні 50 років в Європі потроїлися втрати врожаю, викликані екстремальними погодними явищами.
Детальніше про це розповідає Агроцентр.
У дослідженні, нещодавно опублікованому в журналі Environmental Research Letters, вивчалося сільськогосподарське виробництво у 28 європейських країнах (нинішніх 27 країнах-членах ЄС та Великобританії) з 1961 по 2018 рр.
Вчені порівняли дані про екстремальні погодні явища — посухи, хвилі тепла, повені та холоди — і знайшли докази того, що зміна клімату вже веде до збільшення втрат врожаю.
Засуха, сильна спека, холод і повені значно частіше почали спостерігатися в Європі протягом 50-річного періоду. У звіті підкреслюється, що “серйозність впливу спеки та посухи на рослинництво приблизно потроїлася” за цей період, від втрат з 2,2% (з 1964 по 1990 р.) до 7,3% (з 1991 по 2015 р.).
У звіті наголошується, що посухи стають все більш частими та інтенсивними. Найбільше від спеки постраждали зернові, на які приходяться майже 65% посівних площ ЄС.
Дослідники говорять, що це можна пояснити більшим зрошенням інших культур, таких як овочі, виноград і фрукти.
Коментар: “Очікується, що зміна клімату призведе до посилення екстремальних погодних умов, включаючи періоди аномальної спеки й посухи, і дослідження попереджає про “ефекти” їх впливу на Європу в глобальній продовольчої системи та на ціни на харчові продукти”, — йдеться у повідомленні.
Зазначається, що спека і посуха в Європі призвели до падіння виробництва зерна на 8% в порівнянні з середнім показником за попередні п’ять років. Це “викликало нестачу кормів для худоби і викликало різке зростання цін на сировину”.
Джерело: сайт Куркуль
Читайте також: Сезонні продукти квітня: чим краще харчуватися весною
Повідомити про помилку
Текст, який буде надіслано нашим редакторам: