Раціон футболістів: що можна, а що не можна?
Правильний фізичний розвиток футболіста безпосередньо залежить від його харчування.
Не тільки від частоти та інтенсивності тренувань, а й від того, що їсть футболіст залежить його успіх. Дозволяючи своєму організму відновитися після вправ і досягти прогресу в зростанні деяких фізичних показників, футболіст може покращити свої результати.
Проте деякі футболісти надають перевагу іншому способу розслаблення. Наприклад, у сезоні-2012/13 “Сандерленду” довелося нелегко: команда ризикувала вилетіти з АПЛ, і саме гол захисника Філа Бардслі допоміг видобути найважливішу нічию в грі проти “Саутгемптона”. Після матчу Бардслі вирішив відсвяткувати – і як! Вечір він присвятив казино. Азартні ігри все більш набувають популярності і в Україні. Знайти рейтинг найкращих онлайн-казино можна тут.
Проте харчування для футболістів вважається найкращим відновленням. Слід лиш з’ясувати, що включити в раціон спортсмена, а що виключити.
Почнемо з калорійності їжі. Під час тренування футболіст повинен споживати близько 60-67 калорій на кілограм ваги. Важливо розрахувати правильне співвідношення білків, жирів і вуглеводів.
Почнемо з білка, який має щодня становити 2,3 грама на 1 кг ваги. Тут, загалом, мається на увазі білок тваринного походження і найкраще включити у свій раціон: яйця, птицю, яловичину, сир та інші молочні продукти.
Коли йдеться про правильне харчування футболістів, то слід зазначити, що м’ясо найкраще готувати на пару або відварити чи запекти. Рекомендується повне або часткове виключення смажених страв. Білки натурального походження, які повинні бути в раціоні футболіста: квасоля, картопля, вівсянка, рис, гречка.
Жири не слід виключати з раціону, оскільки вони є концентрованим джерелом енергії і необхідні під час інтенсивних фізичних навантажень. Жири ми можемо отримати у вершковому маслі, риб’ячому жирі, сирі, сметані, горіхах.
Що стосується вуглеводів, то їх розділяють на прості і складні. Між тим, 70% слід віддавати перевагу складним вуглеводам, решта – простим. Складні вуглеводи ми отримуємо з наступних продуктів: неочищений рис; овочі та фрукти; різні крупи; хліб (цільнозерновий); макарони.
Тепер про те, які існують заборони у раціоні футболістів. Гравці не повинні споживати: солодкі газовані напої, алкоголь, фаст-фуд, сухарики, чіпси та різні закуски, креми, солодку випічку.
Важливо не забувати індивідуальні особливості, притаманні кожній людині, тому до харчування слід підходити з розумом відповідно до власних потреб. Також важливо враховувати вимоги тренера (збільшення або зниження ваги футболіста) для оптимальної форми тіла. У цьому випадку необхідна особиста консультація фахівця, який порадить, які продукти включити/виключити з раціону, щоб якомога швидше і без шкоди для організму досягти бажаного ефекту.
Повідомити про помилку
Текст, який буде надіслано нашим редакторам: