Що потрібно посадити на початку травня: календар

У травні дні стають ще теплішими і довшими, а значить робіт на ділянці — хоч відбавляй. Оскільки ґрунт вже прогрівся, багато культур можна висівати не на розсаду, а відразу у ґрунт. Щоб розрахувати, коли краще посіяти томат, а коли — гарбуз і зелень, радимо зазирнути в місячно-посівний календар городника на травень. Про це пише fakty.

Детальніше про це розповідає Агроцентр.

Отже, в травні потрібно:

  • посіяти на грядки холодостійкі культури;
  • висадити розсаду у теплиці та відкритий ґрунт, попередньо загартувавши її кілька днів;
  • захистити особливо ніжні культури від поворотних заморозків;
  • прищепити або переприщепити дерева; зайнятися живцюванням рослин;
  • доглядати за садом, у тому числі проводити санітарну обрізку плодових і ягідних великомірів;
  • боротися з комахами-шкідниками;
  • провести профілактику хвороб рослин і підлікувати рани, які утворилися через мороз, сонце або сильний вітер;
  • полити і підживити більшість рослин.

Отже, у перших числах місяця, якщо температура позитивна, сіємо у відкритий грунт овочі та зелені культури: моркву, буряк, редис, листові та качанні салати, горох, цибулю, петрушку.

До кінця першої декади сіємо в ґрунт квасолю, кукурудзу, соняшник, броколі (під плівку), а також багаторічники та однорічні квіти, що вирощуються без розсади. У парник на розсаду сіємо кабачки, гарбузи, дині, кавуни.

Ближче до середини травня, коли ґрунт вже достатньо прогріється, можна висаджувати на постійне місце розсаду цибулі-порею.

Календар:

  • Кавун, баклажани — 5−7, 12−15
  • Базилік, розмарин, майоран — 5−7, 14−15, 19−20
  • Боби — 1−2, 5−7, 12−15, 23−24, 27−29
  • Горох — 1−7, 12−15, 23−24, 27−29, 31
  • Диня, кабачки — 5−7, 12−15, 23−24
  • Капуста рання — 1−2, 5−7, 12−15, 19−20, 23−24, 27−29
  • Капуста пізня — 1−2, 14−15, 19−20, 27−29
  • Капуста червона — 5−7, 17−18, 23−24
  • Капуста цвітна, броколі — 1−2, 5−7, 12−15, 23−24, 27−29
  • Водночас картоплю, батат, топінамбур краще саджати 1−2, 5−7, 12−14, 17−20, 27−29
  • Кукурудзу — 1−2, 5−7, 12−15, 23−24, 27−29
  • Цибулю на перо і на ріпку — 14−15, 17−20, 25−26
  • Цибуля-чорнушку на сівок — 1−4, 14−15, 17−20, 27−29, 31
  • Цибуля-порей — 2−7, 14−15, 25−26, 31
  • Морква — 1−2, 5−7, 12−15, 23−24, 27−29

Читайте також: Ранні закарпатські овочі знижують ціну на ринках

  • Огірки, перець — 5−7, 14−15, 23−24
  • Перець гострий — 14−15, 19−20, 25−26
  • Перець солодкий — 5−7, 14−15, 17−18, 23−24
  • Петрушка коренева та листова — 1−7, 12−15, 19−20, 23−24, 27−29, 31
  • Соняшник — 5−7, 12−15, 23−24
  • Помідори — 5−7, 14−15, 17−18, 23−26
  • Редиска — 1−2, 12−15, 17−20, 23−24, 27−29
  • Буряк цукровий — 25−26
  • Буряк столовий — 1−2, 5−7, 12−15, 19−20, 23−24, 27−29
  • Спаржа — 1−2, 5−7, 12−15, 23−24, 27−29
  • Гарбуз — 5−7, 12−15
  • Кріп — 2−7, 10−11, 14−15, 19−20, 31
  • Квасоля кучерява — 1−7, 12−15, 23−24, 27−29, 31
  • Квасоля кущова — 5−7, 19−20
  • Хрін — 5−7, 14−15, 19−20, 23−24
  • Часник — 14−15, 17−18, 25−26
  • Шпинат — 1−2, 5−7, 14−15, 19−20, 23−29

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: