Що потрібно посадити на початку травня: календар
У травні дні стають ще теплішими і довшими, а значить робіт на ділянці — хоч відбавляй. Оскільки ґрунт вже прогрівся, багато культур можна висівати не на розсаду, а відразу у ґрунт. Щоб розрахувати, коли краще посіяти томат, а коли — гарбуз і зелень, радимо зазирнути в місячно-посівний календар городника на травень. Про це пише fakty.
Детальніше про це розповідає Агроцентр.
Отже, в травні потрібно:
- посіяти на грядки холодостійкі культури;
- висадити розсаду у теплиці та відкритий ґрунт, попередньо загартувавши її кілька днів;
- захистити особливо ніжні культури від поворотних заморозків;
- прищепити або переприщепити дерева; зайнятися живцюванням рослин;
- доглядати за садом, у тому числі проводити санітарну обрізку плодових і ягідних великомірів;
- боротися з комахами-шкідниками;
- провести профілактику хвороб рослин і підлікувати рани, які утворилися через мороз, сонце або сильний вітер;
- полити і підживити більшість рослин.
Отже, у перших числах місяця, якщо температура позитивна, сіємо у відкритий грунт овочі та зелені культури: моркву, буряк, редис, листові та качанні салати, горох, цибулю, петрушку.
До кінця першої декади сіємо в ґрунт квасолю, кукурудзу, соняшник, броколі (під плівку), а також багаторічники та однорічні квіти, що вирощуються без розсади. У парник на розсаду сіємо кабачки, гарбузи, дині, кавуни.
Ближче до середини травня, коли ґрунт вже достатньо прогріється, можна висаджувати на постійне місце розсаду цибулі-порею.
Календар:
- Кавун, баклажани — 5−7, 12−15
- Базилік, розмарин, майоран — 5−7, 14−15, 19−20
- Боби — 1−2, 5−7, 12−15, 23−24, 27−29
- Горох — 1−7, 12−15, 23−24, 27−29, 31
- Диня, кабачки — 5−7, 12−15, 23−24
- Капуста рання — 1−2, 5−7, 12−15, 19−20, 23−24, 27−29
- Капуста пізня — 1−2, 14−15, 19−20, 27−29
- Капуста червона — 5−7, 17−18, 23−24
- Капуста цвітна, броколі — 1−2, 5−7, 12−15, 23−24, 27−29
- Водночас картоплю, батат, топінамбур краще саджати 1−2, 5−7, 12−14, 17−20, 27−29
- Кукурудзу — 1−2, 5−7, 12−15, 23−24, 27−29
- Цибулю на перо і на ріпку — 14−15, 17−20, 25−26
- Цибуля-чорнушку на сівок — 1−4, 14−15, 17−20, 27−29, 31
- Цибуля-порей — 2−7, 14−15, 25−26, 31
- Морква — 1−2, 5−7, 12−15, 23−24, 27−29
Читайте також: Ранні закарпатські овочі знижують ціну на ринках
- Огірки, перець — 5−7, 14−15, 23−24
- Перець гострий — 14−15, 19−20, 25−26
- Перець солодкий — 5−7, 14−15, 17−18, 23−24
- Петрушка коренева та листова — 1−7, 12−15, 19−20, 23−24, 27−29, 31
- Соняшник — 5−7, 12−15, 23−24
- Помідори — 5−7, 14−15, 17−18, 23−26
- Редиска — 1−2, 12−15, 17−20, 23−24, 27−29
- Буряк цукровий — 25−26
- Буряк столовий — 1−2, 5−7, 12−15, 19−20, 23−24, 27−29
- Спаржа — 1−2, 5−7, 12−15, 23−24, 27−29
- Гарбуз — 5−7, 12−15
- Кріп — 2−7, 10−11, 14−15, 19−20, 31
- Квасоля кучерява — 1−7, 12−15, 23−24, 27−29, 31
- Квасоля кущова — 5−7, 19−20
- Хрін — 5−7, 14−15, 19−20, 23−24
- Часник — 14−15, 17−18, 25−26
- Шпинат — 1−2, 5−7, 14−15, 19−20, 23−29
Повідомити про помилку
Текст, який буде надіслано нашим редакторам: