Чому гниє капуста на городі та як врятувати урожай: поради досвідчених городників
Гниття капусти викликає чимало побоювань у більшості дачників. Ніхто не хоче втрачати свій урожай, але й зупинити процеси гниття надто складно, інформує Ukr.Media.
Детальніше про це розповідає Агроцентр.
Тому варто розібратися, що може бути причиною гниття та які методи боротьби слід застосовувати.
Причини
Є кілька причин, чому капуста може почати гнити на грядці:
- недостатня кількість сонячного світла;
- погана циркуляція повітря;
- підвищена вологість;
- застосування азотних добрив, коли почали активно формуватися качани;
- тривалі дощі;
- спекотна погода та відсутність поливу.
Якщо говорити про недостатнє освітлення, то можна зрозуміти простий факт: якщо капуста росте в тіні, ризики її гниття значно підвищуються. Така ж історія із загущеними посадками, оскільки рослини просто борються за сонячне світло.
Якщо докладно зупинятися на підвищеній вологості, тут є цілий комплекс проблем. Як правило, якщо верхній шар не розпушуватимете, на ньому буде утримуватися волога, а через це почнеться процес гниття. Цю проблему вирішити дуже просто: необхідно регулярно виконувати розпушування верхнього шару ґрунту, не допускаючи утворення скоринки.
Тривала спекотна погода не є основною причиною гниття. У цей період з’являється велика кількість шкідників та інфекцій. При тривалій високій температурі слід частіше виконувати розпушування ґрунту та поливи.
З чого розпочати боротьбу
Насамперед важливо видалити всі качани, які почали гнити. Їх шкодувати не слід, тому що якщо процеси гниття вже почалися, їх зупинити не вдасться. А якщо нічого не робити, інфекція може поширюватись на інші культури. Тому найкращий спосіб занапастити весь свій урожай — нічого не робити.
Навіть якщо на плоді трохи гнилі його варто видаляти. Кожен повинен розуміти, що процеси гниття не виникають із нічого. Видима гнилизна — це тільки «вершина айсберга».
Ще одна помилка, якої припускаються дачники, полягає в тому, що видаляється тільки верхня частина качана. Це немає сенсу робити, тому що овоч вже заражений, тому вживати його в їжу вже не вийде.
Профілактична обробка
Щоб уникнути гниття капусти, можна застосовувати відповідні біопрепарати чи народні методи.
Народні методи не показують хорошу ефективність, але їх також можна застосовувати для боротьби з гниллю.
До профілактичних заходів також можна віднести:
- розпушування ґрунту;
- мульчування;
- регулярний полив;
- внесення необхідних підживлень.
А найголовніше, що має робити кожен дачник, — контролювати зростання рослин та своєчасно вживати заходів, якщо виникають проблеми.
Повідомити про помилку
Текст, який буде надіслано нашим редакторам: