Як зберегти урожай яблук якомога довше: яких помилок варто уникати

Чому з часом яблука темніють, гниють та зморщуються та як уникнути помилок при зберіганні врожаю.

• УСІ НОВИНИ В ОДНОМУ ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛІ – БАЙРАКТАР NEWS.

У домашніх умовах яблука далеко не завжди можуть довго зберігатися. Часто вони починають гнити, змінювати колір та псуватися зсередини. Причиною цьому може бути як неправильне зберігання плодів, так і помилки при вирощуванні чи збиранні врожаю, розповідає Ukr.Media.

Що робити, якщо яблука стали водянистими?

Це явище називається склоподібністю плодів. Найчастіше виникає через те, що яблуні бракує кальцію. Плоди аткої яблуні доволі погано зберігаються. Тому такі яблука треба краще швидше з’їдати. 

Якщо ці яблука виросли у вас на городі, тоді варто врахувати, що дефіцит кальцію міг виникнути за рахунок закислення ґрунту. Щоб цього уникнути, в наступному сезоні можна внести в ґрунт доломітове борошно з розрахунку 4-5 кг на сотку. А ближче до збору врожаю яблук обприскати дерева 1%-ним розчином хлористого кальцію: за п’ять і за три тижні до того, як збиратимете урожай.

Яблука стали мякими 

Ця проблема найчастіше виникає через дефіцит кальцію та надлишок азоту у ґрунті. У такому випадку теж варто теж переглянути схему внесення добрив. Інша причина — яблука зняли занадто пізно. Важливо не давати стиглим плодам довго залишатися на яблуні.

Яблука загнивають

Зберігання при холодних температурах навряд чи допоможе уникнути гниття плодів. Аби яблука не гнили потрібно обрізати плодові дерева суворо за технологією, дезінфікувати інструменти з якими працюєте в саду, великі зрізи на дереві замазувати варом. 

Яблука засихають і зморщуються

Для плода, що зберігався довго, це норма. Але якщо в’януть яблука, зібрані недавно, це може бути наслідком механічних пошкоджень при зборі. Проявляйте акуратність!

Яблука стали коричневими зовні

Основні причини цього зазвичай — несприятливі умови вирощування і зберігання. А саме — надлишок вологи і азоту в ґрунті разом з надмірним затіненням яблунь, а також висока вологість і перепади температур повітря при зберіганні.

Яблука потемніли зсередини

Частою причиною цього бувають занадто низька температура і висока вологість при зберіганні. Або недотримання термінів збору яблук і технології обрізки дерев.

Щоб яблука довго залишалися свіжими, важливо забезпечити їм оптимальну вологість і температуру.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: