Вирощування овець — особливості

Багато хто чув цікаву легенду про Золоте руно, за яким вирушили відважні мореплавці на кораблі Арго до берегів Колхіди. Це одна з давньогрецьких історій, де головне місце посідає шерсть вівці. Але на розведенні слухняних тварин можна отримати мінімальний і навіть пристойний дохід, про що замислюються жителі сільськогосподарських районів. Щоправда, тут десятком-двома голів обійтися не можна — прибуток дорівнюватиме величині витрат. Однак за сотні волохатих чотирилапих уже можна розраховувати на деякий дохід. Першими питаннями у тваринника-початківця стають вирощування і житло парнокопитних.

Як вирощувати овець

Вівці вважаються доброзичливими й спокійними ссавцями, що живуть у гармонії з іншими видами домашньої живності. Водночас вони виробляють різні молочні та м’ясні продукти, ефектно очищають територію від небажаних зелених насаджень. Гості азартного клубу, ігрові автомати онлайн, можуть також милуватися домашніми тваринами, розважаючись безплатно або за гроші на ігровому автоматі, де на барабанах зображено овець Кортні та Бруно. Отримавши золоте руно у формі великого виграшу, відвідувачі також зможуть придбати квитки на океанський лайнер і вирушити в навколосвітню подорож.

Володарі густої теплої шерсті дають менше молока порівняно з козами, але в перших продукт значно жирніший. Також м’ясо перших має у світі безліч шанувальників і споживачів. Останні дослідження показують стрімке зростання поголів’я тварин у Сполучених Штатах і країнах Європи, де вся історія народів пов’язана з вівцями.

Будь-яка діяльність у тваринницькому секторі ґрунтується на трьох елементах: наявність землі — часу — енергії. Для вирощування десятка-півтора овець заради задоволення, знадобляться такі умови:

  • поле — не менше 1 га;
  • забезпечений підніжний корм у розмірі 75% протягом весняно-осіннього сезону, що дасть змогу уникнути додаткових витрат;
  • за відсутності останнього — потрібно розраховувати на фінансові ресурси — постачання сіна, деяких комерційних кормів.

Господарювання може принести невеликий прибуток власнику — чудові молочні та м’ясні продукти, цінна шерсть, якщо підготуватися до розведення ґрунтовно. У перший рік заняття робляться довгострокові прогнози, обчислення для можливих майбутніх інвестицій. Через 4-5 років, після знаходження своєї ніші в торгівлі та постійних покупців, поголів’я можна збільшити та поставити на професійну основу.

Найважливішою якістю тваринника вважається відповідальність. Парнокопитних небажано залишати одних на весь день. подібний уклад передбачає очищення житла ссавця, годування і пошук недорогих кормів. І так всі 365 днів на рік. Тому якщо власнику необхідно відлучитися, його місце має зайняти справжній професіонал для нагляду в хліві.

Будівництво ферми

Вівці не такі, як свині, які руйнують паркани, тікають світ за очі та не як коди, що перестрибують через паркан у пошуках невідомого. Навіть багато собак менш слухняні, ніж вівці. Тому варто придбати хороший паркан – не менше 170 см, з електричними огорожами.

Для зведення сараю не знадобиться складне креслення, тристороннє укриття з дерев’яних піддонів. Житло має бути сухим, провітрюваним і чистим. Підійде тристороннє укриття з площею до 3,5 квадрата на одну тварину.Взимку на підлогу кладеться сіно у формі настилки, яка добре утримує тепло, забезпечує ізоляцію, захистить від можливого травмування. Також необхідно передбачити суху темну кімнату для зберігання сіна.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: