Дідівський метод від фітофтори: цей метод обробки хвалять усі

Фітофтороз – це грибкове захворювання, збудник якого живе в ґрунті. Якщо він переміщується на помідори, з’являються коричневі плями на листках і білий наліт. Трохи пізніше листя жовтіє і висихає, а плоди чорніють, пише уніан

Ми розкажемо, чим бризкати помідори від фітофтори, щоб урятувати врожай.

Чим обприскати помідори від фітофтори – варіанти

Перед тим як обробляти томати від грибка, потрібно провести підготовчі заходи. По-перше, будь-яке листя і плоди, які вже заражені, важливо прибрати, інакше з них хвороба “перейде” на здорові ділянки помідорів. По-друге, будь-яким із перерахованих нижче методів потрібно користуватися тільки вранці – якщо ви поллєте рослини на ніч, то ґрунт не встигне просохнути, і грибок активізується знову.

Читайте також: Як позбутися білокрилки на рослинах без “хімії”: поради дачників

Розглянемо докладніше, який копійчаний засіб від фітофтори на помідорах вибрати саме вам.

Йод

У 9 л води розвести 1 л молочної сироватки або знежиреного молока і 50 крапель йоду. Цим розчином ретельно обприскати рослини, плоди і ґрунт на грядці. Обробку проводити кожні 10 днів, поки не зберете весь урожай.

Дріжджі

В 1 л теплого молока або сироватки розвести 100 гр свіжих дріжджів або 35 гр сухих. Настояти за кімнатної температури 5 годин. Обприскати помідори і ґрунт, залишок вилити під кущі. Обробку проводити тричі з інтервалом у 10 днів.

Сода

У 10 л води розбавити 3 столові ложки харчової соди. Якщо додати 2 ст. л. рідкого мила, то розчин краще “прилипне” до листя, тому можете використовувати цей лайфхак. Обприскувати рослини та ґрунт кожні 10 днів до кінця плодоношення томатів.

Читайте також: Качани капусти будуть розміром із кавун: народний засіб, без хімії

Дієві препарати від фітофтори на томатах

Якщо ви вважаєте, що найкращий фунгіцид від фітофтори на помідорах – це не народні засоби, а “хімія”, то можете придивитися до того ж Фітоспорину, Рятувальника або Ридомілу. Є і хімічні, і біологічні засоби – при виборі препарату краще відштовхуватися від вашої конкретної ситуації. Ба більше, обробляти такими засобами потрібно дуже обережно, дотримуючись інструкції, і проводячи обприскування або пізно ввечері, або рано вранці, інакше палюче сонце спалить листя.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: