В Україні оновили вимоги до меду
Мінагрополітики наказом №4091 виклало у новій редакції «Вимоги до меду». Вони поширюються на маркування меду для забезпечення належної поінформованості споживачів та запобігання підприємницькій практиці, що вводить споживача в оману, передає сайт Kurkul.
Нові вимоги до меду спрямовані на підвищення якості та натуральності меду на українському ринку, захист прав споживачів шляхом надання їм повної та правдивої інформації про продукт і сприяння експорту українського меду на європейський ринок.
Згідно з документом, до меду, що маркується словом «мед», як харчового продукту чи як інгредієнта в харчових продуктах, заборонено додавати інші харчові інгредієнти, харчові добавки або будь-які інші добавки, ніж мед.
Пилкові зерна, притаманні меду, не вважаються інгредієнтом. Мед не повинен містити сторонніх органічних та неорганічних речовин, що не належать до його складу, присмаків або запахів, мати ознаки бродіння, мати штучно змінену кислотність або бути нагрітим таким чином, щоб натуральні ензими (ферменти) було зруйновано або значною мірою дезактивовано.
Ці вимоги не застосовуються до меду для кондитерських виробів, окрім вимог щодо відсутності у ньому сторонніх органічних та неорганічних речовин.
Установлено, що мед, який відповідає вимогам, що діяли до набрання чинності цим наказом, але не відповідає положенням Вимог до меду, затверджених цим наказом, може вироблятися та/або вводитися в обіг протягом 3 років з дня набрання чинності цим наказом та перебувати в обігу до настання кінцевої дати споживання або закінчення мінімального строку придатності.
Нові вимоги передбачають обов’язкове маркування походження меду: на етикетці має бути вказано країну, де його зібрали. Якщо мед походить із кількох країн — треба буде вказувати всі країни з відсотковим співвідношенням.
Наказ набуває чинності через 6 місяців з дня його офіційного опублікування.
Повідомити про помилку
Текст, який буде надіслано нашим редакторам: