Автопілот для трактора: іграшка чи реальний помічник фермера?

Українським фермерам гостро не вистачає працівників. Особливо відчувається нестача трактористів та інших кермувальників сільгосптехніки. Як один з варіантів заміщення професіоналів можуть розглядатись системи автопілотів. Давайте розглянемо, які можливості наразі існують, та чи варті вони уваги. 

Системи автопілоту для транспорту існують вже багато років. Суттєве здешевлення технологій робить їх продуктом широкого вжитку. Автоматичне керування массово з’являється в легкових машинах, сільгосп- та інженерній техніці. Проте якщо говорити саме про сільгосптехніку, то часто імениті виробники завищують ціни, що робить технологічні новації недоступними українським фермерам. Тоді як до умовно дешевих китайських нонеймів довіри нема. 

Поки автопілот керує трактором, ви можете налаштовувати чи контролювати інше обладнання

Тож єдиним варіантом залишається пошук недорогих та перевірених рішень з якісним післяпродажним сервісом. Наприклад, компанія SprayForce, яка вже багато років забезпечує фермерів запчастинами для сільгосптехніки та виконує її переобладнання, пропонує послуги по встановленню автопілоту.

В SprayForce наразі пропонують автопілот FJ Dynamics AT2. Дана модель показала себе як ідеальний варіант у співвідношенні якість/ціна/можливості. Тож давайте розберемось з системами автопілоту детальніше, і за основу візьмемо саме модель FJ Dynamics AT2, що вже отримала численні позитивні відгуки від українських аграріїв.

Що собою являє система автопілоту?

Якщо порівнювати з легковими машинами, то системи автопілоту для сільгосптехніки значно простіші. По-перше, для роботи в полі не потрібні численні сонари/радари/ультразвукові системи для виявлення перешкод (інших машин, людей). По-друге, не потрібна система «комп’ютерного зору», коли програмна частина зчитує інформацію з численних датчиків та трансформує її в тривимірне зображення. По-третє, виробнику автопілоту для сільгосптехніки не потрібна ліцензія чи дозвіл для пересувань по дорогах загального вжитку.

Тому на виході автопілот для сільгосптехніки складається всього з чотирьох ключових компонентів:

  • автоматичного керма;
  • антени, в яку вбудовані численні системи навігації, орієнтування та зв’язку;
  • комп’ютеру з екраном;
  • датчиків повороту колес.

Стандартний комплект автопілоту FJ Dynamics AT2

Саме тому такі системи відносно недорогі. В середньому це діапазон від $5 000 до $10 000. Звісно, якщо не брати до уваги штатні автопілоти від іменитих виробників, де дана опція може коштувати як новенький суперкар. Тому їх до уваги не беремо і розглядамо комплекти, які може встановити кожен бажаючий на свою техніку.

Автоматичне кермо автопілоту FJ Dynamics AT2 легко встановлюється замість штатного в будь-якому тракторі, комбайні та іншій техніці

З іншої сторони, відносна простота автопілоту для сільгосптехніки породила не дуже приємне явище – неякісні зразки від маловідомих китайських виробників. Згідно описів вони мало чим відрізняються від перевіреної продукції, проте диявол криється в деталях. Наприклад, фермери, що вже встановили собі автопілоти, скаржаться, що під час повітряних тривог, коли супутникові системи навігації можуть «глушитись» – техніка завмирає і автопілот вимикається. Також є скарги на неякісне програмне забезпечення, швидкі поломки та інше. Проте найголовніша проблема – фірми, які встановлюють такі автопілоти, не виконують післяпродажне обслуговування. Тож витративши кілька тисяч доларів, можна залишитись нізчим. 

Щоб цього не сталося – потрібно відповідально підходити до вибору як партнера, що встановлюватиме автопілот, так і конкретної моделі. Саме тому в SprayForce пропонують надійний та перевірений часом автопілот FJ Dynamics AT2.

Які задачі закриває автопілот?

Головна задача автопілоту на сільгосптехніці – тримати лінію. Жоден, навіть найдосвідченіший тракторист, не здатен проїхати все поле чітко по одній лінії з відхиленням у кілька сантиметрів. навіть, якщо буде зроблена попередня розмітка. А трактор, під управлінням автопілоту – здатен. Що це дає? Звісно ж, відсутність повторно оброблених ділянок та пропущених зон.

Штатний комп’ютер автопілоту FJ Dynamics AT2

Проте, крім утримання руху по прямій, автопілот дає ще одну перевагу – він запам’ятовує попередній маршрут та дозволяє виїжджати на вже оброблене поле чітко потрапляючи у міжряддя. Така опція буде незамінною, коли фермер використовує один трактор і набір причіпної техніки. Наприклад, посіявши за допомогою сівалки, в подальшому трактор виходить в поле вже з обприскувачем і обробляє поле не пошкодивши жодної рослини у рядках. Адже автопілот чітко тримає маршрут та їде з відхиленням всього в кілька сантиметрів.

Трактор з автопілотом проходить точно між рядками, не пошкоджуючи рослини

Простота автопілоту FJ Dynamics AT2 дозволяє виходити в поле і високоякісно виконувати роботи навіть без досвіду. Так, в арсеналі спеціалістів SprayForce чимало історій, коли замість мобілізованого батька, за кермо сідає його дружина чи 14-річний син. І виконують свою роботу вони нічим не гірше. Адже, все що їм потрібно робити – завести машину та витримувати швидкість. Все інше робить автопілот – тримає лінію, самостійно розвертається (якщо доступна ця опція), коригує рух з урахуванням нерівностей рельєфу.

Після посіву трактор з високою точністю їде по тій самій лінії вже з обприскувачем, не пошкоджуючи культурні рослини

Переваги автопілоту FJ Dynamics AT2

В Україні можна знайти чимало різновидів автопілотів для сільгосптехніки. Проте на сьогодні спеціалісти SprayForce рекомендують єдину модель – це FJ Dynamics AT2. Вона перевірена часом, має чималі можливості для розширення функціоналу, і що найголовніше – тримає зв’язок навіть під час повітряних тривог, коли інші автопілоти «завмирають».

З коробки кожен автопілот може тримати пряму лінію. Нажаль, або, враховуючи їх якість – на радість, для більшості моделей їх послужний список на цьому і закінчується. Тоді як для дійсно класних автопілотів, все тільки починається. І при цьому – ціна як якісних, так і не дуже, моделей, майже не відрізняється. 

Тож, що нам може запропонувати FJ Dynamics AT2 як додаткові опції:

  • точність руху до кількох сантиметрів;
  • система авторозвороту з різними типами маневрів;
  • сумісність з ISOBUS;
  • компенсація нерівностей рельєфу;
  • дистанційний контроль та збереження маршрутів;
  • широка сумісність з усіма типами сільгосптехніки.

І що важливо – щоб встановити автопілот на трактор, потрібно всього 3-6 годин. Тобто зранку вам його встановили, а в обід ви вже їдете полем не тримаючи керма і по телефону розповідаєте куму, що йому треба також модернізувати свою техніку. 

Скільки це коштує? Приблизно $6000 – $6500. Ціна може залежати від типу техніки та інших опцій. Проте, за словами тих, хто вже встановив FJ Dynamics AT2, гроші повністю окупаються за один-два сезони. Тож погодьтесь, витративши один раз суму, що співставна з ціною старої іномарки, ви отримуєте зручність і можливості для економії часу і грошей. Головне – правильно обрати компанію, що не тільки продасть і встановить, а й забезпечить повне налаштування та післяпродажний сервіс. І все це вам запропонують спеціалісти SprayForce.

До кінця року в SprayForce діє акція! Всі, хто замовить автопілот FJ Dynamics AT2 з установкою на свою техніку, отримають ліцензію на активацію авторозвороту абсолютно безкоштовно! Базова вартість ліцензії становить $280. Для отримання подарунку потрібно замовити автопілот, зателефонувавши по номеру 0506014815, та назвати промокод «Врожай24».

Ліцензія на активацію авторозвороту до автопілоту FJ Dynamics AT2

SprayForce – з нами ваша техніка здатна на більше!

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: