Черв’ячні редуктори: будова, особливості застосування

Завдяки компактним розмірам і можливості заощадити робочий простір, черв’ячні мотор редуктори знаходять все більше застосування в сучасних машинах і механізмах. До їх переваг належить низька гучність і плавність роботи, велике передавальне число.

Конструктивні особливості та геометрія

У парі робочих елементів конструкції відомим компонентом є черв’ячне колесо, ведучим – гвинт (черв’як). На відміну від циліндричних редукторів, особливістю черв’ячних пристроїв є велика поверхня зачеплення й відповідно високе передавальне число. 

Осі черв’яка й колеса розташовуються під прямим кутом стосовно один до одного. Принцип роботи редуктора полягає в передачі вхідного зусилля на гвинт, який штовхає зубчасте колесо, тим самим передаючи крутний момент. Залежно від передавального числа й конфігурації зачеплення, випускаються різні типи черв’ячних редукторів.

Область застосування черв’ячних редукторів

Сфера використання визначається відповідно до принципу дії та конструктивних особливостей: потреба зниження частоти обертання приводу та істотне збільшення крутного моменту. При виборі певної моделі черв’ячного редуктора слід враховувати особливості експлуатації:

  • Врахування величини ударного навантаження – у самому принципі черв’ячного редуктора закладена висока вразливість від ударів, що провокує перегрів і істотне зниження терміну служби. 
  • Схема розташування черв’ячного редуктора у просторі – найкращий базовий варіант верхнього розміщення осі зубчастого колеса й нижнього для черв’ячної осі.
  • Періодичність включень – рекомендується невелика частота включень обладнання. 

Черв’ячні мотор-редуктори I-Mak

Черв’ячні мотор-редуктори турецького бренду I-Mak відрізняються плавністю ходу, стійкі до навантажень, надійні. Використання високоякісних матеріалів і максимальна точність при їх виготовленні забезпечують високий крутний момент 21-400 Нм. Потужність черв’ячних редукторів 0,12-4 кВт, передавальне число 7,5-100, кількість обертів на виході 9-375 об/хв.

Якщо в обладнанні немає потреби у функції самогальмування, фахівці компанії «Техно-привід» допоможуть вибрати циліндро-черв’ячні мотор-редуктори I-Mak з технічними характеристиками:

  • Крутний момент: до 6280 Нм.
  • Потужність: 0,09-11 кВт.
  • Передавальне число: 15-474.
  • Кількість обертів на вихідному валу: 2-85 об/хв.     

Завдяки високому ККД, черв’ячні редуктори I-Mak характеризуються тривалим ресурсом, дозволяють заощадити електроенергію.   

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: