На оновлення зерносховища “судного дня” витратять ще 13 мільйонів (деталі)

Норвегія планує витратити ще 100 мільйонів крон (13 мільйонів доларів США), щоб модернізувати сховище Svalbard Global Seed Vault після 10 років експлуатації, пише “Агро-Центр”.

Знаходиться воно неподалік від містечка Лонг’їр. Офіційно його було відкрито у 2008 році під егідою ООН задля збереження посадкового матеріалу усіх сільськогосподарських рослин, які існують у світі. “Бункер” для насіння обійшовся Норвегії у 9 мільйонів доларів. Власний відсік у ньому отримала кожна країна.

Зерносховище захищає насіння рослин від глобального потепління, падіння астеороїда чи ядерної війни. Знаходиться “бункер” на глибині 120 метрів під землею. Насіння поміщене в закриті конверти, які, в свою чергу, упаковані в пластикові пакети. Ті ж поміщені в контейнери, що стоять на металевих полицях. Низька температура (-18 градусів за Цельсієм) і обмежений доступ кисню повинні забезпечити низьку метаболічну активність і уповільнити старіння насіння:

“Оновлення гарантуватиме, що Глобальне сховище насіння може і надалі пропонувати  насіннєвим банкам світу безпечне місце для зберігання в майбутньому”,

– сказав міністр сільського господарства і продовольства Норвегії Джон Георг Дейл.

“Це важлива і важливе завдання – захистити весь генетичний матеріал, який має вирішальне значення для глобальної продовольчої безпеки”.

3D екскурсію в сховище можна переглянути за посиланням.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: