Обережно гліфосат: найпопулярніший в світі гербіцид збільшує ризик раку на 40%

Американські фахівці стверджують, що контакт з гліфосатом – найпоширенішим гібрицидом для боротьби з бур’янами і прискорення дозрівання сільськогосподарських культур – підвищує ризик лімфом набагато сильніше, ніж вважалося раніше, пише “Агро-Центр”.

Дослідження на тему небезпеки гліфосату проводяться не в перший раз, і висновки вчених відрізняються, часом, кардинальним чином. Фахівці Університету штату Вашингтон провели новий метааналіз досліджень за останні 18 років і виявили, що зв’язок між гліфосатом і неходжкінської лімфомою є, і він дуже сильний.

Ферма на балконі вашого офісу: дива сіті-фермерства (фото)

“Наш аналіз повинен був дати остаточну відповідь на питання, чи є гліфосат канцерогенним. У підсумку я переконана, що це, безумовно, так”.

— говорить старший автор статті, професор ліан Шепард.

Вивчивши епідеміологічні роботи, опубліковані між 2001 і 2018 роками, команда професора Шепарда прийшла до висновку, що вплив гліфосату може підвищити ризик неходжкінської лімфоми на 41%. Автори в першу чергу розглядали дослідження на людях, але брали до уваги і дані дослідів над тваринами, пише Futurity.

Американцям будуть виплачувати по долару за кожну покупку молока

У підсумку вони обробили відомості більш ніж про 54 000 чоловік, які працювали з гліфосатом – на сьогодні це найбільше дослідження на дану тему.

Застосування гліфосату в сільському господарстві почалося в 1974 році. Зараз це найбільш використовуваний гербіцид з усієї аграрної біохімії. З 2000 року, коли патент компанії Monsanto, яка відкрила гербіцидні властивості цієї речовини, закінчився, обсяги його виробництва зросли ще більше за рахунок появи аналогів по всьому світу.

Шеф-кухар з Британії готує найдорожчий хліб у світі (фото)

У 2015 році ВООЗ визнала речовину “можливим канцерогеном” для людини, присвоївши йому категорію 2А. У дослідженні через рік ООН і ВООЗ дійшли до зворотного висновку.

У 2018 році команда вчених з Фінляндії і США довела зв’язок наявності пестицидів в організмі вагітних з підвищеним ризиком розвитку аутизму у дітей. Зокрема, мова йшла про заборонений вже інсектицидів ДДТ.

У Великій Британії запустили “Тіндер” для свійських тварин

ТОП-5 найм’ясніших пород свиней

Kateryna Kovalchuk

Журналіст ресурсу news.agro-center. Актуальні та не банальні новини про сільське господарство та фермерство :)

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: