Переваги декоративної затінювальної сітки для сільського господарства

Декоративна сітка https://biotol.com.ua/setki-ten/ – відмінний секретний союзник для вирощування рослин, оскільки вони реагують на кількість, якість, напрям і частоту світла. У рослин є ряд фоторецепторів. Серед них можна знайти хлорофіл, фітохром, криптохром, фототропіни і фоторецептори, які реагують на сонячне світло.

Світло разом з іншими факторами дозволяє рослинам адаптуватися до умов навколишнього середовища. Протягом десятиліть робилися спроби маніпулювати морфологією і фізіологією рослин. Це було зроблено за допомогою фотоселективних фільтрів, особливо в теплицях.

Не так давно на ринку з’явилася декоративна сітка для захисту рослин, щоб управляти їх ростом і розвитком. Цей матеріал можна використовувати на вулиці, а також у теплиці. Сітка може забезпечувати фізичний захист (від птахів, граду, комах, надмірного випромінювання), впливати на зміну навколишнього середовища (вологість, тінь, температуру) і збільшувати відносну частку розсіяного світла. Крім того, вона поглинає різні спектральні діапазони, тим самим змінюючи якість світла.

Ці ефекти можуть впливати на сільськогосподарські культури, а також на пов’язані з ними організми.

Сонячне випромінювання під затінювальною сіткою

Матеріал для затінення, незалежно від кольору, знижує кількість радіації, що потрапляє на рослини, що під ним знаходяться. Очевидно, що чим вище коефіцієнт затемнення, тим більша кількість випромінювання буде заблоковано. Зниження радіації в результаті застосування сітки для захисту від сонця вплине на температуру і відносну вологість. Крім впливу на кількість радіації, сітка також може впливати на напрямок випромінювання.

Декоративна сітка для вирощування овочів на відкритому повітрі дуже проста в установці і універсальна. Було показано, що розсіяне світло збільшує ефективність випромінювання і покращує урожай (як на рівні рослин, так і на рівні екосистеми). Він навіть має важливий вплив на цвітіння рослин (час і кількість).

Тканина будь-якого відтінку здатна розсіювати випромінювання, особливо ультрафіолетові промені, оскільки матеріал для затінення зазвичай виготовляється з пластика, стійкого до ультрафіолетового випромінювання.

Фотоселективність

Кольорова сітка для затінення інтенсивно тестувалася в першу чергу через її здатності керувати спектрами випромінювання. Її можна використовувати для зміни кількості випромінювання, щоб активувати сині/ультрафіолетові фоторецептори, для зміни синього світла, що бере участь в фототрофних реакціях, опосередкованих фототропінамі, і для зміни випромінювання на інших довжинах хвиль, які можуть впливати на ріст і розвиток рослин.

Температура затіненого врожаю

Затінювальною сіткою часто накривають посіви, щоб зменшити тепловий стрес. Навіть у цьому випадку в будівлях, закритих тіньової сіткою, денна температура всередині зазвичай вище, ніж зовні. Усередині нічна температура може бути нижче, але, як мінімум, під час радіоактивного сонця під сіткою буде набагато прохолодніше, ніж на відкритому просторі.

Відносна вологість для затінених культур

Відносна вологість часто вище під сіткою, ніж зовні, через водяні пари, що виділяються рослинами, і обмеженого обміну з більш сухим повітрям за межами сітки. Це має місце навіть тоді, коли температура під сіткою вище, ніж зовні.

Орхідеї, які виросли в тіні

Дослідження ряду сортів і гібридів фаленопсиса, проведені в Бразилії, показали досить стійку картину збільшення виробництва біомаси листя (свіжої та сухої маси) під сіткою. Завдяки притіненню було викликано більш раннє цвітіння у дев’яти з десяти культур фаленопсиса і гібридів.

Фотоселективна тіньова сітка

Існує багато чинників, які слід враховувати при використанні декоративної затінювальної сітки на додаток до прямого впливу на посіви.

Розвиток хвороби

Якість випромінювання може впливати на рослини, а також на пов’язані з ними мікроорганізми. Наприклад, незважаючи на те, що урожай перцю збільшувався під кольоровими сітками, покриття листя борошнистою росою і опадання листя в результаті хвороби були більш серйозними в тіні, і їх необхідно було контролювати за допомогою обприскування.

Вплив на людей, які працюють в тіні

Декоративна сітка може вплинути на робітників, які піклуються про посіви, а саме на їх здатність судити про ступінь зрілості при зборі врожаю. Але корисні властивості значно перевищують можливі недоліки, оскільки працювати в тіні набагато простіше і комфортніше, відповідно, можна виконати більший обсяг роботи.

Декоративна сітка для затінення – відносно новий інструмент. Садівники можуть використовувати його для найрізноманітніших цілей. Ефекти різні, і реакція рослин може відрізнятися навіть для різних сортів однієї і тієї ж рослини. Але користь затінювальної сітки залишається незаперечною.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: