Створена перша глобальна карта поширення бджіл

Біорізноманіття бджіл підпорядковується закону широкого градієнта – збільшується до тропіків і зменшується до полюсів.

Детальніше про це розповідає Агроцентр.

Деталі: Біологи змогли об’єднати список всіх відомих на сьогодні видів бджіл з повідомленнями про спостереження комах в різних точках земної кулі. Так вчені отримали першу в світі глобальну карту поширення різних видів бджіл на Землі.

Всього на Землі існує щонайменше 20 000 видів бджіл, але точних відомостей про їх географічну поширеність досі не існувало.

Передбачалося, що як і у багатьох інших комах, біорізноманіття бджіл підпорядковується закону широкого градієнта – збільшується до тропіків і зменшується до полюсів. Нове дослідження підтвердило цю точку зору і також доповнило її деякими цікавими спостереженнями. Вчені використовували список з 20 000 відомих на сьогодні видів бджіл і безліч наборів даних, що описують географічне поширення цих комах.

В результаті дослідники змогли скласти карту, яка наочно показала, як змінюється біорізноманіття бджіл в залежності від місця розташування.

Деякі закономірності, які вчені знайшли в цьому поширенні, були вже висунуті раніше, проте довести їх не представлялося можливим через обмежений набір даних.

Хоча ще багато чого потрібно дізнатися про те, які фактори керують біорізноманіттям бджіл, дослідники сподіваються, що їх робота допоможе зберегти багато видів цих комах-запилювачів.

Джерело: сайт GreenPost

Читайте також: В Україні працюватимуть електронні екологічні інспектори

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: