Вінницькі конструктори створили унікальний трактор для розмінування

Вінницькі конструктори збудували унікальний трактор на дистанційному керуванні для розмінування. Про це пише SEEDS.

• УСІ НОВИНИ В ОДНОМУ ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛІ – БАЙРАКТАР NEWS.

Обвішаний металодетекторами він фіксує небезпечний предмет, зупиняється і в режимі онлайн передає інформацію до диспетчерського пункту. Далі за справу приймаються сапери.

Машину створили на підприємстві Frendt LLC спільно із фахівцями Вінницького національного технічного університету. В основу було покладено всім добре відомий трактор МТЗ.

Під час розмінування до половини часу роботи саперів витрачається на виявлення мін і снарядів, що не розірвалися. Скоротити ці витрати дає змогу застосування систем дистанційного зондування, що виявляють вибухонебезпечні предмети в автоматичному режимі. Для України, де, за даними ДСНС, небезпечними предметами забруднено до 30% території країни, це завдання є дуже актуальним.

Читайте також: Українські селекціонери створили новий вид солодкої кукурудзи

Наявні зараз у світі дистанційні системи для розмінування є експериментальними. Вони ґрунтуються на різних фізичних принципах і мають свої набори переваг і недоліків. Одними з найперспективніших є магнітометри, які фіксують зміну магнітного поля Землі, спричинену наявністю мін. Головні їхні переваги: можливість виявляти міни, що знаходяться під землею, здатність працювати вдень і вночі, незалежність від метеоумов.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: