“Замінять ліхтарі”: вчені створюють рослини, які зможуть випромінювати світло

Науковці працюють над створенням рослин, які випромінюють світло та можуть замінити ліхтарі.

Детальніше про це розповідає Агроцентр.

Деталі: Наприкінці 2019 року з’явилося одразу декілька робіт, які демонструють прогрес у різних технологіях. Вони, на думку науковців, здатні дати в результаті рослини, які випромінюють світло. 

Група науковців з Університету Каліфорнії змогла вмонтувати до хлоропластів тютюну ген американського світляка Photinus pyralis. Проте аби зафіксувати світло в листях, рослину довелося поливати розчинами люциферину (це важлива сполука, що бере участь у біолюмінесценції, наприклад, комах) і нуклеотидом аденозинтрифосфатом (АТФ). АТФ – це найважливіший донор енергії.

Тобто тютюн просто накачували нечуваною потужністю й сполукою, яка давала змогу цю енергію перетворити на світло. У результаті у вчених вийшло зафіксувати як листя випромінює. Однак світла було дуже мало, його можна було побачити лише на фото з витримкою у 24 год, а ефективність всієї біоконструкції з її незграбними милицями та підпорками можна було порівняти з ядерною бомбою, яку використали як запальничку.

Проте, сьогодні вчені знайшли інші способи для того, щоб отримати світло з рослин.

Дослідники створили наночастинки на основі кремнію та полімерів. Ці наноконтейнери мали нести в собі три речовини, які відповідають за випромінювання світла. До тканин рослин наночастинки доставляли через продихи, за допомогою водного розчину.

Це дослідження показало, що крес­салат, до якого додали подібні наноконтейнери, світився як світлодіод потужністю 0,5 мкВт. Хімічного заряду вистачало на 4 год.

А вже цього року науковці повідомили, що спеціальні частки здатні подовжити час випромінювання на дні та навіть тижні.

Джерело: сайт Agronews

Читайте також: Птах-носоріг встановив новий світовий рекорд в зоопарку Праги

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: