Фермери з України об’єдналися аби створити унікальний туристичний агрокластер (фото)

На початку 21 століття у США в кластерах працювали 57% трудівників, а частка ВВП, виробленого кластерами країни, оцінювалася 61%. За таким прикладом об’єдналися 33 фермери з України та створили унікальний проект “ГорбоГори”, пише “Агро-Центр”, з посиланням на “Економічна правда”.

Ідея створити кластер “Горбогори” неподалік Львова спала на думку Антону Мільчевичу під час служби в АТО. Після повернення з АТО Мільчевич випадково потрапив на конференцію з розвитку громад, звідки і почалась історія львівського кластеру.

“Я служив у піхоті на першій лінії і в мене було повно часу на роздуми. Я розумів, що треба якось згрупувати атовців, бо війна не триватиме вічно. Вони мали можливість отримати після служби землю і зазвичай здавали її в оренду за безцінь. Я вирішив залучити ці паї і дати можливість заробити”,

— згадує фермер.

Сири з віскі і трюфелями: на Львівщині молоді фермери виготовляють екзотику (відео)

До агрокластера “ГорбоГори” входять 33 приватні господарства та фізичні особи, що ведуть діяльність на території Пустомитівського району.

“В основі роботи нашого кластеру — конкуренція, але її мета — отримати максимальну вигоду для свого регіону”,

— розповідає керівник кластеру.

Керівник ферми “Карпатський водограй” Олег Габуда у 32 ставках вирощує шість видів риби: амурського сазана, судака, сома, щуку, коропа та осетра. Заночувати туристу можна в готельному комплексі, а влітку — навіть скупатися у ставках.

Вигідний бізнес: футболіст в Україні заробляє на екзотичних сирах (відео)

“Для успішної роботи кластеру потрібна синергія влади, бізнесу і науки. Ми співпрацюємо з університетами. Студенти приїжджають на практику, аспіранти захищають кандидатські дисертації з аквакультури”,

— пишається Габуда.

Господарство має замкнутий цикл вирощування риби. Мільчевич жартує, що солодшого коропа в Україні не знайти.

“В одному ставку на 1 га ми збираємо 20 тонн риби. Стежимо за популяцією і пропонуємо туристам якісну продукцію і спокійний відпочинок”,

— додає керівник підприємства.

Екзотика в Україні: фермер заробляє мільйони на тропіках під Києвом

Господарство “Західний равлик”, також входить до агрокластеру. У квітні равлики скидають ікру, тому господарі ферми сплять по чотири години, намагаючись її зібрати. Кількість плодючих равликів на квадратний метр у господарстві може вразити навіть досвідченого фермера. Коштує равликова ікра як чорна.

Агроном з Франції переїхав в українське село та живе з українкою (відео)

На фермі “Агротемп” вирощують овець німецької породи. На фермі також утримують корів і коней.

“Ми ніколи не думали, що будемо займатися фермерством і що це буде так цікаво. З нами працюють наші діти”,

— розповідає співвласниця господарства Анна Темчишина.


Вівця на день дає 2-3 літри молока, з якого хочуть робити морозиво. Для цього син фермерів Олег поїде на навчання до бельгійського фермера. Зараз господарі переробляють молоко на сироварні, де Темчишини є співвласниками з Вікторією та Ярославом Книшами. Продукцію реалізують через мережу “Сільпо”.

Учасниками кластеру є 33 господарства та фізичні особи Пустомитівського району. Вони також об’єднані в аграрний кооператив. Умовою участі є сплата внесків: вступного 500 грн та річного 5 тис. грн.

“Коли людина платить гроші, вона починає цінувати проект й інвестувати у його розвиток”,

— пояснює Мільчевич.

В Україні виготовляють чорну ковбасу за секретним рецептом (відео)

Плани “Горбогорів” — побудувати торговий центр, розробити два велосипедні маршрути, організувати дегустаційні тури, катання на плотах, конях, санках і лижах, відкрити молочне кафе, школи бджільництва та кемпінгу. Влітку кластер проведе фестиваль “Горбогори“, де можна буде спробувати місцеві смаколики.

“Це феномен, коли підприємці об’єднуються. Ми розвиваємо проект, залучаємо ветеранів АТО, підприємців, місцеву владу та університети. Така синергія — важливий крок до успіху”

— наголошує керівник аграрного туристичного кластера.

Фермери роздягнулися аби показати, що село це сексуально (фото 18+)

Kateryna Kovalchuk

Журналіст ресурсу news.agro-center. Актуальні та не банальні новини про сільське господарство та фермерство :)

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: