70% продукції, що продається під виглядом вершкового масла є фальсифікатом

Науково-дослідний центр незалежних споживчих експертиз “ТЕСТ” провів дослідження аби перевірити якість вершкова масла , що продається на ринках України. З 29 перевірених марок вершкового масла лише 9 виявилися справжнім вершковим маслом, а 20 зразків – фальсифікатом, пише “Агро-Центр”.

Аби дослідження було максимально достовірним, масло купували в різних регіонах країни і за зовсім різною ціною. Щодо вартості і якості в вершковому маслі простежується чітка тенденція: чим воно дешевше, тим більша ймовірність купити фальсифікат, наголосили в Центрі експертиз.

Майже все молоко українських селян “другого ґатунку”

Для тестування було придбано такі зразки  вершкового масла, три серед яких – з Білорусі: «3+3 корови», “Апрель”, “Богодухівське”, “Брест-Литовск” (Білорусь), “Воложинское” (Білорусь), “Волошкове поле”, “Всесмак”, “Галичина”, “Гомель-продукт” (Білорусь), “Здорово”, “Матвієнко ПП”, “Метелик”, “Молокія”, “Миколаївмолпром”, “Нота смаку”, “Пан Коцький”, “Подільське”, “Поліська сироварня”, “Полтавський смак”, “Попільнянське”, “Радимо”, “Самбірське”, “Сіверянка”, “Справжнє”, “Старокостянтинівський завод”, “Токмак-молоко”, “Традиційне”, “Харківське”, “Чортків”.

За законодавством України додавати будь-які жири, крім молочного, в вершкове масло не можна. Якщо продукт випускається з іншими жирами, це вже спред або маргарин. До  того ж правдива інформація про склад – одне з ключових вимог законодавства щодо маркування харчової продукції.

Вже не мільярд: уряд пропонує зменшити розміри фінансової підтримки фермерів

Перелік справжнього вершкового масла за результатами експертизи: “Волошкове поле”, “Галичина”, “Здорово», “Молокія”, “Полтавський смак”, “Попільнянське”, “Радимо, “Чортків”, (вагове), “Харківське”.

Підсумовуючи результати, можна сказати, що практично 70% продукції, що продається під виглядом вершкового масла, є  фальсифікатом.

Ферма на Вінничині виготовляє натуральну “молочку” (відео)

Kateryna Kovalchuk

Журналіст ресурсу news.agro-center. Актуальні та не банальні новини про сільське господарство та фермерство :)

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: