Активний розвиток сільського господарства прискорює зміни клімату

Організація об’єднаних націй опублікувала доповідь про зростаючу шкоду від сільськогосподарського виробництва. За оцінкою експертів, на ферми, скотарські господарства і плантації доводиться більше третини викидів вуглекислого газу в атмосферу, що призводить до сильних засух і підвищенню температури, пише “Агро-Центр”.

Населення Землі постійно зростає  це призводить до зростання потреб в їжі. При цьому збільшення поголів’я худоби  не вихід: у 2011 році Продовольча і сільськогосподарська організація ООН заявляла, що на скотарство доводиться 39% від тих забруднень, що виробляє сільське господарство.

Картопляний бізнес найбільш виграшна ніша для виробників та переробників

З того часу ситуація кардинально не змінилася, йдеться в доповіді Міжурядової групи ООН зі зміни клімату. На сільське господарство досі доводиться більше третини всіх викидів вуглекислого газу. Для порівняння, на промисловість, транспорт і електростанції разом узяті припадає близько 60% викидів.

Збільшення озонового шару після промислової революції, яке посилює глобальне потепління, призвело до більш частих, тривалих і сильних засух в більшій частині світу, в тому числі в Середземномор’ї, деяких частинах Азії, Південної Америки і більшій частині Африки.

У звіті перераховані деякі пропозиції про те, що люди можуть зробити, щоб змінити ситуацію — в першу чергу, скоротити споживання м’яса і харчові відходи.

Краще – за кордон: майже всі органічні продукти вивозять з України

За оцінками вчених з 50 країн, які брали участь в підготовці доповіді, понад 25% від загального обсягу виробництва продуктів харчування щорічно викидається, а розкладання органічних відходів становить до 10% викидів парникових газів. Викидання продуктів тільки збільшує попит на продукти харчування, що, в свою чергу, збільшує сільськогосподарське виробництво.

Раніше ООН опублікувала доповідь, в якому говорилося, що зміни клімату можуть призвести до бідності кількох мільйонів людей, відмови від демократії і прав людини, а в кінцевому підсумку — до сегрегації багатих і бідних, “кліматичному апартеїду”.

Слизький бізнес: скільки заробляють на равликових фермах

Kateryna Kovalchuk

Журналіст ресурсу news.agro-center. Актуальні та не банальні новини про сільське господарство та фермерство :)

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: