Без ГМО: Грузія вже 4 роки не вирощує ГМО овочів та фруктів

В результаті перевірок, що здійснили фахівці міністерства охорони навколишнього середовища і сільського господарства Грузії, в період з 2015 року до цього дня на сільськогосподарських угіддях країни не виявлено жодної генетично модифікованої рослини, пише “Агро-Центр”, з посиланням на EastFruit.

За інформацією міністерства, за вказаний період співробітниками служби контролю над біорізноманіттям були перевірені зразки пшениці, жита, картоплі, дині, кавуна, сої, люцерни та лобіо – сільськогосподарських культур з найбільшим ризиком генної модифікування. У вибірковому порядку було відібрано 177 зразків цих культур в сукупності з 561,2 га сільськогосподарських земель в різних регіонах країни. За підсумками лабораторних досліджень було встановлено, що ці зразки не містили маркерів ГМО і, відповідно, не були живими геномодифікованими організмами.

Вигідний бізнес: футболіст в Україні заробляє на екзотичних сирах (відео)

У 2014 році в Грузії було прийнято закон “Про живих генномодифікованих організмів”, згідно з яким на території країни забороняється інтродукція ГМО в навколишнє середовище. Крім того, заборонено розміщення ГМО в ринковій мережі. Використання ГМО в замкнутих системах вимагає відповідної ліцензії. Законом пояснюється, що саме має на увазі термін “живий генномодифікований організм”. Це – “будь-який організм (крім людини), генетичний матеріал якого змінений застосуванням неприродних (сучасних біотехнологічних) методів, що означає зміну генетичного матеріалу організму в штучних умовах шляхом застосування методу прямої ін’єкції нуклеїнових кислот в клітини організму або органели або (і ) методів злиття клітин з різним таксономічним статусом”. У законі зазначається, що “зазначені методи надають можливість подолати природні, фізіологічні, репродуктивні або рекомбінаційні бар’єри; в той же час вони не відносяться до традиційних для селекції і виведення порід методам”. Що стосується генномодифікованого продукту, то, відповідно до закону, це “продукт, отриманий в результаті переробки генномодифікованого організму або (і) містить інгредієнт генномодифікованого організму, який або окремі частини якого не мають здатності до розмноження або (і) передачу генетичного матеріалу”.

Український фермер вирощує натуральний афродизіак (відео)

Сири з віскі і трюфелями: на Львівщині молоді фермери виготовляють екзотику (відео)

В Україні виготовляють чорну ковбасу за секретним рецептом (відео)

Kateryna Kovalchuk

Журналіст ресурсу news.agro-center. Актуальні та не банальні новини про сільське господарство та фермерство :)

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: